Την πρόθεση να βρεθεί τρόπος υλοποίησης των εμβολιασμών και στα φαρμακεία εξέφρασε στην πρώτου συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας την τεράστια σημασία εμβολιασμού κατά της γρίπης και του Covid-19.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ Βαλτά για να συζητήσουν πως μπορεί να υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας πως θα ζητηθεί και οδηγίες από τους γιατρούς πως θα μπορεί να προχωρήσει.
"Θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να φθάσει σε όλους και ιδιαίτερα όσους κινδυνεύουν περισσότερο το εμβόλιο", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η Covid-19 ηρθε για να μείνει και δεν προβλέπεται, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να ζήσουμε χωρίς τον ιό. Άρα, ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως η γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα.", εξήγησε.
Για αυτό και επιδίωξη είναι αξιοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στη γρίπη, δηλαδή μεταξύ αυτών και τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, των οποίων το ωράριο διευρύνεται. "Παρακολουθούμε την πορεία και όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση προσθέτουμε περισσότερες γραμμες, ενώ γίνονται και εμβολιασμών κατ’οίκον από τις ΚΟΜΥ, που θα ενισχυθούν", ανέφερε.
Ανεμβολίαστα σχεδόν όλα τα θύματα
"Για το Υπ. Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων", υπογράμμισε η Αγαπηδάκη. Ωστόσο, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη σχεδόν το σύνολο όσων έχασαν τη ζωή τους ή νοσηλευθηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποημένο, το ετήσιο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από τους 378 διασωληνωμένους, από το Σεπτέμβρη μόλις 2 ήταν εμβολιασμένοι φέτος, ενώ στους 1.028 θανάτους που καταγράφηκαν από το Σεπτέμβρη, αντίστοιχα μόλις 2 είχαν λάβει το εμβόλιο.
Αντίστοιχα και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αν. Κοτανίδου ανέφερε ότι από τους 90 ασθενείς σε ΜΕΘ αυτή την περίοδο, μόνο 2 είχαν κάνει το πρόσφατο εμβόλιο.
Μόλις 210 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά της Covid-19 έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρατηρείται διπλασιασμό στις τελευταίες ημερες.
Στις 60 χιλιάδες ανέρχονται τα προγραμματισμένα ραντεβου. "Άρα, θα ξεπεράσουμε τις 300 χιλιάδες, που δείχνει μια δυναμική", πρόσθεσε.
"Δεν καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε", ξεκαθάρισε η Αναπληρώτρια Υπ.Υγείας. Υπαρχουν δύο παράγοντες που σχετίζονται με την απόφαση να εμβολιαστούμε. Ο ένας σχετίζεται με το αν νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικό μας, που τότε κινητοποιούμαστε. Ο δεύτερος είναι η σύσταση του γιατρού, που θεωρείται και σημαντικότερος. Εκεί εστιάσαμε , να ενημερώσουμε τους γιατρούς", σημείωσε η κα Αγαπηδάκη.
Σημείωσε, δε, ότι ο Covid δεν έχει εποχικότητα, ενώ αν κάποιος νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσει και άρα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν. "Τη χαμηλότερη ανοσία έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν ποτέ", πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Κατά τον Υπ. Υγείας πάντως αναμένεται κορύφωση του κύματος της Covid-19 εντός Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως είναι υπό επεξεργασία μέτρα για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ.
Είμαστε σε τάση σταθεροποίησης, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Παρελθόν τα πρόστιμα σε αντιεμβολιαστές
"Η εποχή της ιδεολογικής, πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως το εμβόλιο κατά της Covid είναι ένα ακόμη εμβόλιο, όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από την παιδική μας ηλικία. "Έίναι ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί κατά ένα τρόπο που κανένα άλλο", πρόσθεσε αναφερόμενος στους αριθμούς των ανθρώπων που το έχουν λάβει.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως "είναι σίγουρο ότι βοηθάει αφού όσοι χάθηκαν ήταν σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι".
"Αλλα επειδή το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Πρέπει να γίνεται γιατί έχει όφελος για την υγεία μας και των άλλων", σημείωσε προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και καταθέτουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που επιβλήθησαν κατά τα χρόνια της πανδημίας.
Γρίπη, RSV και πίεση στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη καταγράφεται και ένα υψηλό κύμα γρίπης. Ωστόσο, ήδη 60% πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.
Περίπου 2.900.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, εναντι 3.400.000 περσι. Εξ αυτών 1.476.276 πραγαγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία χωρίς συνταγή, ενώ τα υπολοιπα είχαν συνταγογραφηθεί.
Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου η πιεση στα νοσοκομεία είναι μικρή, κυρίως σε επίπεδο απλών κλινών και όχι τόση στις ΜΕΘ, σε ό,τι αφορά την Covid-19. Μάλιστα, χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές, ανέφερε, προσθέτοντας πως σταδιακά φαίνεται και μια αποκλιμάκωση καθώς οι αιτήσεις για αντιικά μειώνονται εδώ και 2-3 μέρες.
"Η πιεση στο ΕΣΥ εχει να κάνει και με τις άλλες αναπνευστικές νόσους", διευκρίνισε, προσθέτοντας πως και γρίπη καγράφει αύξηση, όπως και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, RSV, καθώς ένας εντεροϊός.
Για πτωτική τάση έκανε λόγο και ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Χθες είχαμε 209 εισαγωγές, ενώ από 18 Δεκεμβρίου έως και χθες είχαμε 96 διασωληνωσεις, από 174 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα και επίπεδο θανάτων φέτος καταγράφουμε την ίδια περίοδο "Πέρσι είχαμε 508 θανάτους, ενώ εφέτος ο αριθμός είναι 267", σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την γρίπη, το στέλεχος που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η ΑΗ1Ν1, που αυτή την περίοδο δίνει συμπτώματα πιο βαρια. Αλλα και στην περίπτωση της γρίπης ένας στους δώδεκα που έχασαν τη ζωή τους από γρίπη ήταν εμβολιασμένοι, ενώ από τους 49 που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, αντίστοιχ μόνο οι 2 εμβολιασμένοι, κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.
Ωστόσο, καταγράφεται μια μικρή αυξηση μικρή στις διασωληνώσεις.
Αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στα κρούσματα RSV. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν καθώς φέτος αναπτύχθηκε οργανωμένο σύστημα καταγραφής του ιού. Αναμένεται όμως μια θετικότητα 15 με 20%. Πρόκειται για θετικότητα που υπολογίστηκε σε ασθενείς με συμπτώματα.