Η παρουσιάστρια του BBC Naga Munchetty αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάσχει από αδενομύωση, μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τη μήτρα.
Η ίδια μίλησε για το πώς ο πόνος της μπορεί να την κάνει να μην μπορεί να κινηθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα πρόσφατο της «ξέσπασμα» το οποίο επειδή ήταν τόσο έντονο χρειάστηκε ο σύζυγός της να καλέσει το ασθενοφόρο.
Παρόλο, λοιπόν που αυτή η πάθηση είναι αρκετά σοβαρή και επηρεάζει μία στις πέντε γυναίκες, πολλοί άνθρωποι δεν την έχουν ακούσει ποτέ.
Τι ακριβώς είναι η αδενομύωση;
Σύμφωνα με την δρ. Τζεν Σάουθκομπ, επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια του Τμήματος Γυναικείας και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου Νάφιλντ της Οξφόρδης και την Nura Fitnat Topbas Selcuki, υποψήφια διδάκτωρ, στο Τμήμα Γυναικείας και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου Νάφιλντ της Οξφόρδης, η αδενομύωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ενδομήτριος ιστός, ο οποίος φυσιολογικά επικαλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.
Ο ιστός αυτός συνεχίζει να επιτελεί το ρόλο του κανονικά στις διάφορες φάσης της περιόδου (αυξάνεται, διασπάται και αποφέρει αιμορραγία), με αποτέλεσμα η μήτρα να διογκώνεται και να προκαλεί πόνο.
Η αδενομύωση μπορεί να εντοπίζεται σε ολόκληρη τη μήτρα ή σε ένα σημείο.
Τα «ύποπτα» συμπτώματα που «μαρτυρούν» την πάθηση - Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη
Η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ακανόνιστη και βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και πυελικό πόνο.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Ενώ ακόμη το ένα τρίτο των γυναικών με αδενομύωση μπορεί να έχει ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.
Η κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα. Οι γυναίκες με αδενομύωση που μένουν έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας και αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
Τι προκαλεί την αδενομύωση;
Υπάρχουν δύο βασικά στρώματα στη μήτρα, το ενδομήτριο και το μυομήτριο.
-Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα όπου εμφυτεύονται τα έμβρυα. Εάν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, αυτό το στρώμα αποβάλλεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.
-Το μυομήτριο είναι το μυϊκό στρώμα της μήτρας. Επεκτείνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ευθύνεται για τις συσπάσεις.
Σε άτομα με αδενομύωση, κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο βρίσκονται σε λάθος μέρος – στο μυομήτριο.
Αν και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών με αδενομύωση έχουν επίσης ενδομητρίωση, η αδενομύωση είναι μια διαφορετική ασθένεια από την ενδομητρίωση.
Στην ενδομητρίωση, κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο βρίσκονται επίσης σε λάθος θέση, αλλά σε αυτή την περίπτωση έξω από τη μήτρα, κυρίως στην πυελική κοιλότητα.
Χάρη στην έρευνα , τη συμμετοχή του κοινού και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η αδενομύωση είναι ακόμα σχετικά ανήκουστη.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που είναι διαθέσιμες -Στα «σκαριά» και νέες
«Η αδενομύωση είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη διάγνωση», αναφέρουν οι καθηγήτριες από το Πανεπιστήμιο Νάφιλντ της Οξφόρδης
Ιστορικά, η παρουσία κυττάρων που μοιάζουν με το ενδομήτριο στο μυομήτριο θα μπορούσε να επαληθευτεί μόνο με παθολογική αξιολόγηση όπου το μυομήτριο εξετάζεται κάτω από μικροσκόπιο μετά από υστερεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας).
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένες διαγνώσεις με την ανάπτυξη τεχνολογιών απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία και το λεπτομερές υπερηχογράφημα πυέλου.
Αν και η αδενομύωση εντοπίζεται πλέον συνήθως χωρίς την ανάγκη υστερεκτομής, οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάπτυξη μιας τυποποιημένης μεθόδου για μη χειρουργική διάγνωση.
Αν και γνωρίζουμε ότι περίπου το 20% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή για λόγους διαφορετικούς από την υποψία αδενομύωσης, βρέθηκε ότι έχουν ενδείξεις της πάθησης κατά την αξιολόγηση της παθολογίας, εξακολουθεί να είναι άγνωστος ο αριθμός γυναικών που έχουν αδενομύωση.
Η αδενομύωση είναι μια πολύπλοκη κατάσταση
Ο τύπος ανάπτυξης ιστού αδενομύωσης στο μυομήτριο μπορεί να είναι είτε εστιακές βλάβες (που επηρεάζουν ένα τμήμα της μήτρας) είτε διάχυτος (που επηρεάζει μια ευρεία περιοχή του μυός).
Η αδενομύωση μπορεί περαιτέρω να ταξινομηθεί ανάλογα με το βάθος της εισβολής ιστού παρόμοιου με το ενδομήτριο στο μυομήτριο.
Οι επιστήμονες και οι γιατροί εξακολουθούν να διερευνούν εάν ο τύπος ή το βάθος των βλαβών σχετίζεται με τα συμπτώματα καθώς η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και οι βλάβες δεν συναδουν πάντα.
«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη γιατί ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν αδενομύωση, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία» αναφέρουν οι επιστήμονες και συγγραφείς της μελέτης.
Θεωρείται επίσης, ότι η περιοχή μεταξύ του ενδομητρίου και του μυομητρίου καταστρέφεται, είτε από τις φυσικές διεργασίες του εμμηνορροϊκού κύκλου, τις εγκυμοσύνες και τον τοκετό, είτε από ιατρικές διαδικασίες.
Σε ορισμένες γυναίκες, η βλάβη στο στρώμα του ενδομητρικού ιστού δεν επουλώνεται όπως θα έπρεπε και τα κύτταρα που μοιάζουν με το ενδομήτριο εισέρχονται και αναπτύσσονται ανώμαλα στο μυομήτριο.
Αυτά διαταράσσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του μυομητρίου οδηγώντας σε πόνο και αιμορραγία.
Πώς αντιμετωπίζεται η αδενομύωση;
Οι στρατηγικές θεραπείας περιλαμβάνουν ορμονικά φάρμακα όπως από του στόματος αντισυλληπτικά, χάπια που περιέχουν προγεστερόνη, την εισαγωγή ενός ενδομήτριου εξαρτήματος προγεστερόνης ή ένα φάρμακο που σταματά τη φυσική παραγωγή ορμονών φύλου.
Οι μη ορμονικές θεραπείες περιλαμβάνουν το τρανεξαμικό οξύ. Αυτές οι θεραπείες στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Ο πόνος συχνά αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Οι θεραπείες που λειτουργούν για ορισμένες γυναίκες, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν φαίνεται να λειτουργούν σε κάποιες άλλες, «μαρτυρώντας» με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι αδενομύωσης.
Οι στρατηγικές θεραπείας θα πρέπει να προσαρμόζονται στους ασθενείς, ανάλογα με τις επιθυμίες και τα συμπτώματά τους για τη γονιμότητα.
Ωστόσο, αν οι προαναφερθέντες ιατρικές θεραπείες δεν παρέχουν επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα, τότε σειρά έχουν οι χειρουργικές θεραπείες, δηλαδή η αφαίρεση των εστιακών βλαβών ή υστερεκτομή.
Πηγή: the conversation