«Η χρήση κάνναβης δεν είναι τόσο καλοήθης και ασφαλής όσο κάποιοι νομίζουν», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Νικόλας Βοζόρης, επίκουρος καθηγητής και κλινικός ερευνητής στο τμήμα πνευμονολογίας στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η χρήση αυτής της μελέτης συνδέεται με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, ειδικά επισκέψεις στα επείγονται και νοσηλείες» πρόσθεσε.
Σημαντική αύξηση νοσηλείας
Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό BMJ Open Respiratory Research, και εξέτασε εθνικά δεδομένα υγείας για πάνω από 30.000 άτομα στο Οντάριο του Καναδά ηλικίας 12-65 ετών για μία περίοδο 6 ετών.
Όταν συγκρίθηκαν με άτομα που δεν έκαναν χρήση μαριχουάνας, οι χρήστες κάνναβης ήταν 22% πιο πιθανό να επισκεπτούν τα επείγοντα ή να νοσηλευτούν, αποκάλυψε η μελέτη. Το εύρημα βρέθηκε ακόμα και όταν προσαρμόστηκε η μελέτη για περισσότερους από 30 άλλους συγχυτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άλλων παράνομων ναρκωτικών, της χρήσης αλκοόλ και του καπνίσματος.
Οι σωματικοί τραυματισμοί ήταν η πρώτη αιτία επίσκεψης στα επείγονται και νοσηλείων για τους χρήστες κάνναβης, με τους αναπνευστικούς λόγους να ακολουθούν.
Οι χρήστες μαριχουάνας είχαν στο αίμα και στα ούρα τους υψηλότερα επίπεδα τοξινών που σχετίζονται με τον καπνό, όπως η ναφθαλίνη, το ακρυλαμίδιο και το ακρυλονιτρίλιο συγκριτικά με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μία μελέτη το 2021.
Η ναφθαλίνη σχετίζεται με αναιμία, ηπατική και νευρολογική βλάβη, ενώ το ακρυλαμίδιο και το ακρυλονιτρίλιο έχουν συσχετιστεί με καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
Μια άλλη μελέτη που έγινε πέρυσι έδειξε ότι οι έφηβοι είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν «συριγμό ή σφύριγμα» στο στήθος μετά το άτμισμα της μαριχουάνας παρά μετά το κάπνισμα τσιγάρων ή τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.
ΠΗΓΗ: CNN