Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteoanalysis το σύννεφο σκόνης που έρχεται από τη Σακχάρα θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι και την Κυριακή 3 Απριλίου.
Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει αντίκτυπο στους πνεύμονες και στην αναπνευστική λειτoυργία του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχουν πολλές πηγές ανθυγιεινών λεπτών σωματιδίων: Τα καμένα ορυκτά καύσιμα και οι γεωργικοί ρύποι φορτώνουν τον αέρα με μικροσκοπικές κηλίδες ερεθιστικών για τους πνεύμονες υλικού.
Τα συμπτώματα από την έκθεση στην αφρικάνικη σκόνη
Η αύξηση της σκόνης οποιουδήποτε είδους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως, βήχα, δύσπνοια ή ακόμα και φτάρνισμα ορισμένες φορές καθώς η μύτη προσπαθεί να καθαρίσει τα μόρια από τον αέρα. Είναι επίσης σημαντικό για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο των επιπλοκών αν εκτεθούν. Η αυξανόμενη έκθεση στη σκόνη μπορεί να έχει αναπνευστικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση συμπτωμάτων.
Αν και τα άτομα με χρόνια ασθένεια των πνευμόνων κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την αφρικανική σκόνη, άπαντες έχουν πιθανότητες να βιώσουν συμπτώματα σχετικά με την έκθεση στη σκόνη. Αν ζεις σε μία περιοχή που έχει μεγαλύτερα επίπεδα σκόνης από το φυσιολογικό να είσαι σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως συριγμό και βήχα. Κάποια άτομα δακρύζουν ή ερεθίζονται τα μάτια ή η μύτη τους.
Επομένως συστήνεται η χρήση καλύμματος προσώπου όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, όταν βρίσκεσαι σπίτι, χρειάζεται να κλείσεις τα παράθυρα και να αλλάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα φίλτρα αέρα αν ζεις σε σπίτι με κεντρικό αέρα.
Ποιες οι επιπλοκές στην όραση;
Τα συμπτώματα είναι ίδια με την απλή επιπεφυκίτιδα δηλαδή δακρύρροια, αίσθημα καύσου, αίσθημα ξένου σώματος, κοκκίνισμα των οφθαλμών, έντονο οίδημα στα βλέφαρα και στον επιπεφυκότα, εκκρίσεις και θάμπωμα στην όραση. Αυτή η «απλή» αλλεργική επιπεφυκίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε ιογενή κερατίτιδα με σοβαρή μείωση της όρασης και ακόμη εντονότερες ενοχλήσεις.
Ο αποπνικτικός συνδυασμός COVID-19 και αφρικάνικης σκόνης
Τα άτομα που έχουν συμπτώματα λόγω λοίμωξης με την COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ενοχλήσεις από την αφρικανική σκόνη. Η έκθεση στην COVID-19 και η αναπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
Ευτυχώς η COVID-19 έχει αυξήσει την ευαισθητοποίησή μας για το πώς να προστατεύσουμε τους πνεύμονές μας και επίσης πώς να μειώσουμε τις βλάβες από τον ιό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πράγματα όπως το να φοράμε καλύμματα προσώπου, να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς αισθάνονται οι πνεύμονές μας και η κοινωνική απόσταση είναι γενικά χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων και μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της έκθεσης στη σκόνη. Ο βαθμός στον οποίο μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις βλάβες και να προστατεύσουμε τους πνεύμονές μας θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων της COVID-19 καθώς και στη μείωση της αυτοέκθεσης στη σκόνη.
ΠΗΓΗ: LUNG