Οι ανησυχίες σχετικά με το αν θα καταφέρει κανείς να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συντρόφου - παρτενέρ όπως και οι προσωπικές ανησυχίες είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς λόγους που δημιουργούν αυτή την κατάσταση.
Έτσι το στρες σχετικά με το σεξ μπορεί να οφείλεται στο άγχος που έρχεται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με αποτελέσμα η εξπερμάτιση να φαντάζει εμπόδιο. Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να φτάσουν σε εκπερπάτιση ή να κρατήσουν την εξπερματισή τους ούτως ώστε να απολαύσουν το σεξ με τον σύντροφό τους.
Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να αισθάνεται έτσι είναι πολλοί.
Ακολουθούν συνοπτικά μερικοί από αυτούς:
- Η εικόνα που έχει κάποιος για το σώμα του
- Η εικόνα γύρω από το μέγεθος του πέους
- Οι αντιλήψεις γύρω από τον ανδρισμό
- Η στάση σχετικά με το ρόλο των φύλων
- Προβλήματα σχέσεων
- Η χρήση της ιντερνετικής πορνογραφίας
- Οικογενειακά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα αλλά και εργασιακά προβλήματα
Το άγχος αυτό δεν γνωρίζει από φύλα και ρόλους
Σε κάθε περίπτωση, το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης προβληματίζει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται ανίκανος να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του σεξουαλικού παρτενέρ μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανίκανος ή ανάξιος,
Αυτά τα αισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοπεποίθησης μπορεί να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Ερευνητές συνδέουν το άγχος αυτό με ψυχολογικούς λόγους. Με απλά λόγια η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να κάνει σεξ.
Παρακάτω θα σταθούμε στον τρόπο αντιμετώπισης και όχι στις αιτίες πίσω από το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική όπως είναι η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά και ουσιαστικά κάποιον.
Ερευνητές τονίζουν πάντως ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι που έχουν προβλήματα σχετικά με την επίδοσή τους στο σεξ μπορεί να ψάχνουν νέες σεξουαλικές εμπειρίες εκτός μιας σταθερής σχέσης.
Τι μπορείς να κάνεις
Βγες από τον κύκλο της αυτολύπησης
Σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό κατά καιρούς. Αν αυτό συμβαίνει περιστασιακά τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν ωστόσο η απογοήτευση αυτή οδηγεί σε φόβο και ανησυχία και κυριαρχεί αυτό το συναίσθημα τότε αυτό μπορεί να υπονομεύσει την σεξουαλική δραστηριότητα.
Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσει κανείς ότι η ικανότητα μη ολοκλήρωσης κατά καιρούς δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι ανίκανος στο σεξ. Όταν συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι βιώνει άγχος εκείνη τη στιγμή.
Αν δώσει βάση κανείς στην αιτία και οχι το σύμπτωματα τότε το πρόσωπο μπορεί να ελαττώσει την πίεση που προκαλεί στον εαυτό του κάθε φορά, ειδικά όταν βιώνει μεγάλο στρες.
Εστίασε στις αισθήσεις σου
Ένας άνθρωπος που βιώνει τέτοιο άγχος μπορεί ψυχικά να τον προβληματίζουν ακόμα οι σεξουαλικές αποτυχίες που έχει βιώσει και να συνεχίζει να ανησυχεί και να σκέφτεται πώς μπορεί να τον βλέπει ο σεξουαλικός του σύντροφος.
Μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις το μυαλό σου αποκλειστικά στις αισθήσεις κατά την διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας παρά να υπεραναλύεις και να σκέφτεσαι το γεγονός.
Η συγκέντρωση στο τι νιώθεις στα χέρια σου, στο τι βλέπεις μπροστά σου, μπορεί να μπλοκάρει τις αγχωτικές σκέψεις σχετικά με την επίδοση. Ενδεχομένως τα κεριά ή η μουσική μπορεί να βοηθήσει την αισθητηριακή εμπειρία και να μειώσει το στρες.
Άσκηση
Αν ακολουθείς ένα απλό πρόγραμμα γυμναστικής 20 με 30 λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα του στρες και να «κοπάσουν» αυτές οι σκέψεις.
Άλλες τεχνικές
Άλλοι τρόποι που ενδεχομένως μειώσουν το στρες είναι:
- ο διαλογισμός
- η συμβουλευτική ζευγαριών
- σεξοθεραπεία
- σεξουαλική εκπαίδευση
- Γιόγκα και ασκήσεις συνειδητότητας
Επίσης, αποτελεσματικό μπορεί να είναι για κάποιον να μιλήσει ανοικτά για το πρόβλημα αυτό με τον σύντροφό του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το άγχος και ο σύντροφος να αισθανθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει.
Μην διστάσεις να δεις έναν γιατρό αν τίποτα από όλα αυτά δεν νιώθεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει.
Απόδοση από το www.medicalnewstoday.com