Στην Ελλάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τον συστηματικό έλεγχο με 2 self test ανά εβδομάδα, καθημερινά περίπου 1/3 κρούσματα αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι 3 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12-18 ετών παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο.
Επίσης, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
«Τα σχολεία αποτελούν καθρέφτη της κοινότητας» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Η εμβολιαστική κάλυψη καθορίζει τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά
Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση και γι αυτό παρατηρείται σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία να έχουν επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35-45 ετών που είναι οι γονείς τους.
Επιπλέον, παρατηρείται ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αττική (61,2% πλήρως εμβολιασμένοι), ο αριθμός νέων κρουσμάτων στους μαθητές παρέμεινε σταθερά χαμηλός.
Αντιθέτως, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε στα παιδιά κάτω των 12 ετών τις τελευταίες εβδομάδες.
Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. «Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.