Από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την παράταση της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Αν μετά το πέρας αυτού του τριμήνου, παραμένουν ανεμβολίαστοι θα τίθενται εκτός Συστήματος Υγείας.
«Θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι είναι για την προστασία της κοινωνίας και των ασθενών και όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο εθνικό σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος» εξήγησε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής.
«Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί και για αυτό το πρώτο άρθρο είναι η παράταση το μέτρου μέχρι τις 31 Μαρτίου. Δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό δεν έχει καταφέρει να εμβολιαστεί. Θέλω να είμαστε ξεκάθαροι. Προφανέστατα η πανδημία δείχνει ότι μπορεί αυτό το μέτρο να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό κι όχι μόνο για την περίοδο που είμαστε τώρα. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος κι επομένως εξετάζεται με σαφή τρόπο πλέον εάν αυτοί που παρέχουν τις υπηρεσίες ως γιατροί κοινούς και νοσηλευτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι» ανέφερε κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Έτσι κατέληξε ότι «όσοι θέλουν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλούνται αυτό το τρίμηνο να πάρουν μία απόφαση. Να εμβολιαστούν ή να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ».
Τροπολογία για την προστασία των ιατρών από μηνύσεις ασθενών με COVID
Με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ρυθμίζεται σε τροπολογία η προστασία των ιατρών από αβάσιμες μηνύσεις ασθενών με κορονοϊό. Στο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατατέθηκε τροπολογία για την προστασία των γιατρών από αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις ασθενών με COVID που τους στοχοποιούν.
Στο άρθρο 3 της τροπολογίας ορίζεται το νέο πλαίσιο σε ότι αφορά στην ευθύνη γιατρών σε ότι αφορά πιθανή αμέλεια στην περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό.
«Περιορίζεται αποκλειστικά και μονό σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών covid19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μετρά που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολίασε ότι με αυτήν την τροπολογία παραμένει «ακέραια η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πράξεις και παραλείψεις που παραβιάζουν το ιατρικό πρωτόκολλο ή τα ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας σε ό,τι αφορά ασθενείς αποκλειστικά με Covid-19, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από κακόβουλες και κατάφωρα αβάσιμες μηνύσεις».
«Στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στο Νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευτούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τους διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν «αρνητές», οι οποίοι βρίσκονται απ’ έξω και τους απειλούν» πρόσθεσε ο ίδιος.