Επειδή τα συμπτώματα της COVID-19 - ο πυρετός, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι - είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης είναι δελεαστική η σύγκριση των 2 ασθενειών. Ωστόσο, έχουμε επιλέξει τις λάθος ασθένειές για να συγκρίνουμε την COVID-19. Η γρίπη είναι κοινώς αποδεκτό ότι αποτελεί μία μόλυνση που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε. Ωστόσο, εμβολιάζουμε μόνο αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπλοκές της και θεραπεύουμε άτομα με σοβαρές παρενέργειες, όπως η πνευμονία. Για τους υπόλοιπους, η ζωή συνεχίζεται. Οι θάνατοι παγκοσμίως από την γρίπη δεν ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες.
Αν και ακόμα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να μάθουμε να ζούμε με την COVID-19 ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να τη θεραπεύσουμε με τον ίδιο τρόπο. Έχουν καταγραφεί πάνω από 180 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο από τις αρχές του 2020 και τουλάχιστον 4 εκατ. άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια. Επιπλέον δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για τις επιπτώσεις του συνδρόμου LONG COVID, με τα συμπτώματα που διαρκούν 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη να εμφανίζονται στο 10% όσων νοσούν. Επομένως, οι υγειονομικές επιπτώσεις της COVID-19 είναι πολύ μεγαλύτερες από της γρίπης.
Γνωρίζουμε επίσης, ότι η COVID-19 είναι πιο μεταδοτική. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γι αυτό διότι τους προηγούμενους 18 μήνες, τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από την COVID-19 είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα γρίπης. Τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά στο νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα του στα μέσα του 2020 και ξανά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021. Ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά COVID-19, όπως η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο χειμώνας δεν είδε σχεδόν κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα γρίπης.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η χρήση τεχνικών που επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση της γρίπης θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα για την καταπολέμησης της COVID-19. Η θεραπευτική προσέγγιση της COVID-19 αν είναι παρόμοια με της γρίπης θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.
COVID-19: Περισσότερες ομοιότητες με τον νοροϊό
Φυσικά, ο SARS-CoV-2 – ο ιός που προκαλεί τη COVID-19 – μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με τους ιούς της γρίπης, γεγονός που καθιστά τις συγκρίσεις δελεαστικές. Περίπου το 20% των ανθρώπων δεν έχουν καθόλου συμπτώματα όταν μολύνονται από τον SARS-CoV-2 και πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από έναν ιό γρίπης επίσης δεν αρρωσταίνουν. Και οι δύο ιοί είναι επιρρεπείς σε πολλές μεταλλάξεις. Και με τις δύο ασθένειες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σχέση με τους υγιείς νέους ενήλικες, με λοιμώξεις που εξαπλώνονται ραγδαία σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομειακούς θαλάμους και σχολεία.
Αλλά πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά συναντώνται επίσης και σε ένα άλλο μικρόβιο: τον νοροϊό. Ειδικότερα, και αυτός μπορεί να μην εκδηλώσει συμπτώματα σε άτομα που μολύνει και να μεταλλαχτεί γρήγορα. Διαφορετικά στελέχη του νοροϊού έχουν βρεθεί να κυκλοφορούν στο ίδιο νοσοκομείο μέσα στο ίδιο έτος. Στην πραγματικότητα, καθώς εξαπλώνεται, ο νοροϊός μερικές φορές αλλάζει τόσο πολύ που τα τυποποιημένα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν εκδόσεις του που έχουν εξελιχθεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με συμπτωματικές λοιμώξεις από νοροϊό έχουν διάρροια, αλλά μερικοί βιώνουν επίσης εμετούς. Αυτό δημιουργεί ένα αεροζόλ γεμάτο ιό που εξαπλώνεται γύρω από οποιοδήποτε δωμάτιο και το αφήνει σε επιφάνειες, περιμένοντας άλλους να προσβληθούν με αυτό, όπως συμβαίνει με τους αναπνευστικούς ιούς. Η COVID-19 προκαλεί επίσης διάρροια σε ορισμένους ασθενείς. Η γρίπη δεν είναι η μόνη ιογενής ασθένεια με την οποία μπορεί να συγκριθεί η COVID-19.
Η θεραπευτική προσέγγιση
Γνωρίζοντας αυτά που γνωρίζουμε για αυτούς τους ιούς, θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ελέγχου του SARS-CoV-2 περισσότερο όπως θα κάναμε με τον νοροϊό παρά με τη γρίπη. Με τον νοροϊό, κρατάμε τους μολυσμένους ανθρώπους μακριά από τους άλλους. Ζητάμε από τους γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν συμπτώματα να τα κρατήσουν μακριά από το σχολείο. Και στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, οι ασθενείς με νοροϊό νοσηλεύονται ξεχωριστά από άλλους, το προσωπικό χρησιμοποιεί ΜΑΠ για προστασία και οι επιφάνειες καθαρίζονται βαθιά. Ο χειρισμός της COVID-19 στο μέλλον θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με τη ζωή με τον νοροϊό παρά με τη γρίπη.
Εν τω μεταξύ, έχουμε αναπτύξει κάποιες καλές συνήθειες υγιεινής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το πλύσιμο των χεριών λίγο πιο συχνά και ο καλύτερος αερισμός των κτιρίων. Όσοι φορούν μάσκα θα πρέπει να σκεφτούν να τη κρατήσουν σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτά τα απλά μέτρα θα πρέπει να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση πολλών ιογενών ασθενειών – είτε κατά της γρίπης, του νοροϊού ή της COVID-19 – πριν χρειαστούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις.
ΠΗΓΗ: theconversation