Κι όμως, οι διακοπές μπορεί να γίνουν πηγή άγχους για την έγκυο παρά το γεγονός ότι σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.
Για την ακρίβεια, οι γιατροί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για χαλάρωση και ξεκούραση εν αναμονή της απαιτητικής περιόδου των πρώτων μηνών με το μωρό τους.
Η λέξη “κλειδί” είναι προσαρμογή με διαμόρφωση της ρουτίνας ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι αυξημένες λόγω κύησης ανάγκες της γυναίκας.
Καλή διατροφή
Φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες καλής ποιότητας, άφθονα υγρά. Ο μόνος αστερίσκος λόγω εποχής και θερμοκρασιών είναι η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης -τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό την ημέρα- και η αποφυγή σακχαρούχων και αλκοολούχων ποτών που δεν συνιστώνται ούτως ή άλλως.
Καθώς στις διακοπές είναι πολύ συχνότερο να γευματίζουμε σε κάποιο εστιατόριο, οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών σαλατικών που μπορεί να μην έχουν πλυθεί επαρκώς. “Απαγορευτικό” πέφτει και στις θαλασσινές λιχουδιές όπως τα οστρακοειδή.
Το θαυματουργό κολύμπι
Η κολύμβηση είναι ιδανική άσκηση για τις εγκύους καθώς δεν προκαλεί μυϊκή καταπόνηση. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στην επιλογή της παραλίας. Τα νερά πρέπει να είναι καθαρά και το κολύμπι να αποφεύγεται μεταξύ 11.00 και 16.00 όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι δυνατή.
Πάντα αντηλιακό
Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα λόγω της κύησης μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην έκκριση μελανίνης. Είναι ο λόγος που οι εγκυμονούσες συχνά εμφανίζουν πανάδες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίες επιβαρύνονται από την έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται συχνά και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας.
Προσοχή στις μολύνσεις
Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την δημιουργία φλεγμονών και μυκητιάσεων. Το μαγιό πρέπει να αλλάζεται μετά από κάθε βουτιά. Η άμμος της παραλίας συχνά ευθύνεται για μολύνσεις του ουροποιητικού για αυτό πάντα πρέπει να απλώνεται μια καθαρή, στεγνή πετσέτα θαλάσσης. Αν ωστόσο παρατηρηθούν συμπτώματα όπως φαγούρα, εξανθήματα ή καύσος, η έγκυος πρέπει να ενημερώσει τον γυναικολόγο της.
Δροσερό περιβάλλον
Ιδανικά, ο χώρος διαμονής θα πρέπει να είναι κλιματιζόμενος ώστε η αυξημένη θερμοκρασία να μην προκαλεί δυσφορία. Όμως μην φτάνετε στο άλλο άκρο, συμβουλεύουν οι γιατροί, διατηρήστε την θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 22-27 βαθμούς Κελσίου ώστε η διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς. Η απότομη εναλλαγή “μπερδεύει” το σώμα και υπονομεύει την ικανότητα του να ενεργοποιεί τους φυσιολογικούς, θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς που διαθέτει.
Πώς ταξιδεύει η έγκυος;
Το αεροπορικό ταξίδι θεωρείται γενικά ασφαλές σε μια κύηση που δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες ζητούν βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για να επιτρέψουν να πετάξει η έγκυος μετά την 37η εβδομάδα κύησης.
Καθώς κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι συνθήκες εντός καμπίνας αυξάνουν την πιθανότητα για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα σε ταξίδια με διάρκεια μεγαλύτερη των 4 ωρών, είναι πιο ασφαλές να επιλεχθεί κοντινότερος προορισμός.
Για τα οδικά ταξίδια δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός. Η χρήση ζώνης ασφαλείας δεν πρέπει να παραλείπεται με τον ιμάντα να στερεώνεται κάτω από ο ύψος της κοιλιάς. Κάθε 2 ώρες μια στάση θα επιτρέψει στην έγκυο να ξεμουδιάσει περπατώντας ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενου δημιουργίας θρόμβου λόγω της ακινησίας.