Στην τελευταία έκθεση της πρωτοβουλία AIDS Free, η UNAIDS και οι συνεργάτες της προειδοποιούν ότι η πρόοδος για τον τερματισμό του AIDS ανάμεσα στα παιδια τους εφήβους και τις νέες γυναίκες έχει καθυστερήσει, καθώς δεν εκπληρώθηκε κανένας από τους στόχους.
Η έκθεση δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μειώθηκε για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 800.000 παιδιά που ζουν με HIV δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε θεραπεία. Δείχνει επίσης ότι χάνονται ευκαιρίες για τον εντοπισμό βρεφών και μικρών παιδιών που ζουν νωρίς με τον ιό HIV. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν με HIV δεν εξετάστηκαν. Όταν μένουν αθεράπευτα, περίπου το 50% των παιδιών που ζουν με HIV πεθαίνουν πριν φτάσουν στο 2ο έτος τους.
Τα παιδιά είναι σχεδόν 40% λιγότερο πιθανό από ό, τι οι ενήλικες να λαμβάνουν μία σωτηρία θεραπεία (54% των παιδιών έναντι 74% των ενηλίκων) και αντιπροσωπεύουν έναν δυσανάλογο αριθμό θανάτων (μόλις το 5% όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV είναι παιδιά) αλλά τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS.
Που στοχεύει η πρωτοβουλία AIDS FREE
Η πρωτοβουλία AIDS Free είναι ένα πενταετές πλαίσιο που ξεκίνησε το 2015, μετά από το εξαιρετικά επιτυχημένο Παγκόσμιο Σχέδιο για την εξάλειψη νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στα παιδιά έως το 2015 και τη διατήρηση των μητέρων τους ζωντανών. Επιδίωκε μια εξαιρετικά γρήγορη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί θα παρέμενε απαλλαγμένο από τον ιό HIV έως την εφηβεία και ότι κάθε παιδί και έφηβος που ζει με τον HIV έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Η προσέγγισση εστίαζε την προσοχή σε 23 χώρες, 21 από τις οποίες ήταν στην Αφρική, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 83% του παγκόσμιου αριθμού εγκύων γυναικών που ζουν με HIV, το 80% των παιδιών που ζουν με τον ιό HIV και το 78% των νέων γυναικών ηλικίας 15–24 ετών πρόσφατα μολυνθεί με HIV.
Θυμίζουμε ότι η λήψη της θεραπείας έναντι του HIV από μία έγκυο (αντιρετροϊκής θεραπείας – ART) προλαμβάνει την κάθετη μετάδοση του ιού και επιτρέπει στις μητέρες να έχουν ασφαλείς κυήσεις και να αποκτήσουν υγιή, αρνητικά ως προς τον HIV, παιδιά.
Σε 11 χώρες το 70% των παιδιών που δε λαμβάνουν θεραπεία HIV
Παρόλο που οι στόχοι του 2020 δεν είχαν επιτευχθεί, οι 21 χώρες εστίασης στην Αφρική σημείωσαν καλύτερη πρόοδο από τις χώρες που δεν έλαβαν αυτήν την προσοχή. Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, και αυτές οι χώρες εξακολουθούν να φέρουν το υψηλότερο βάρος της νόσου: 11 χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των «αγνοουμένων παιδιών» - εκείνων που ζουν με τον ιό HIV αλλά χωρίς λήψη θεραπείας.
Υπήρξε μείωση 24% στις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV στα παιδιά από το 2015 έως το 2020 σε χώρες εστίασης σε σύγκριση με μείωση κατά 20% παγκοσμίως. Οι χώρες εστίασης πέτυχαν επίσης 89% κάλυψη θεραπείας για έγκυες γυναίκες που ζουν με HIV, σε σύγκριση με το 85% παγκοσμίως, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τον στόχο του 95%, και υπήρξαν τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η Μποτσουάνα πέτυχε κάλυψη θεραπείας 100%, αλλά η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφτασε μόνο το 39%.
Οι ενέργειες για τον τερματισμό του HIV στα παιδιά
Η έκθεση περιγράφει τρεις απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στα παιδιά στις χώρες εστίασης. Πρώτον η προσέγγιση εγκύων γυναικών με διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα - 66.000 νέες μολύνσεις από τον HIV εμφανίστηκαν στα παιδιά επειδή οι μητέρες τους δεν έλαβαν καθόλου θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Δεύτερον, η εξασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας και η καταστολή του ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της δια βίου- 38.000 παιδιά μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV, επειδή οι μητέρες τους δεν συνέχισαν να τα φροντίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τρίτον, η αποτροπή νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε γυναίκες που είναι έγκυες και θηλάζουν - 35.000 νέες μολύνσεις μεταξύ των παιδιών εμφανίστηκαν επειδή μια γυναίκα μολύνθηκε πρόσφατα με HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.