Ειδικότερα, πριν από τον εμβολιασμό ο πολίτης συμπληρώνει μία φόρμα που μεταξύ άλλων αναφέρει αν έχει ιστορικό αλλεργιών. Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ανάταξή του με ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε Νοσοκομείο..
Σε περίπτωση ιστορικού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, ο εμβολιασμός δεν πρέπει να γίνεται σε εμβολιαστικό κέντρο αλλά σε νοσοκομείο για τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης του περιστατικού.
«Αν ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου επιλέξει ο εμβολιασμός να γίνει σε νοσοκομείο, από εδώ και πέρα την ώρα που γίνεται αυτό θα υπάρχει επιλογή επαναπρογραμματισμού του ραντεβού σε νοσοκομείο ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Τι ισχύει για τις κοινές αλλεργίες και τον εμβολιασμό
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε εκτεταμένα για το φόβο του κόσμου που έχει αλλεργίες σε σχέση με τα εμβόλια. «Θα έλεγα ότι και οι γιατροί που διενεργούν τους εμβολιασμούς έχουν αυτή τη διστακτικότητα και αυτό οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται, να ακυρώνουν εμβολιασμούς τους ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες για να εμβολιαστούν σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι οι κοινές αλλεργίες, όπως σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, το φυσικό καουτσούκ ακόμα και σκιαγραφικές ουσίες που χορηγούνται ενδοφλέβια πλην της γαστρογραφίνης, όπως και ουσίες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα (βαφές, χρώματα), δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Τέλος, παρότρυνε όσους έχουν εποχικές αλλεργίες, όσους έχουν ακόμη και έξαρση, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο και μάλιστα να μην πάρουν και αντισταμινικό πριν εμβολιαστούν