«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος που είναι υπεύθυνο για την πανδημία του COVID-19. Εμείς» ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Οι πρόσφατες πανδημίες αποτελούν άμεση συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, ειδικά των παγκόσμιων οικονομικών συστημάτων που λειτουργούν με το δόγμα της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε κόστος. Διαθέτουμε μία μικρή ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της τωρινής κρίσης και να αποφύγουμε μελλοντικές».
Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν πανδημίες φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε επαφή και αντιπαράθεση με ζώα, από τα οποία προέρχονται κατά 70% οι ασθένειες. Σε συνδυασμό με την αστικοποίηση και την τρομακτική ανάπτυξη των αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως, αυτό βοήθησε έναν άκακο ιό σε ασιατικές νυχτερίδες να φέρει έναν άνευ προηγουμένου πόνο στους ανθρώπους ζημιώνοντας τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του σε αυτήν την πανδημία. Παρ΄όλα αυτά, ο COVID-19 μπορεί να αποτελεί μόνο την αρχή.
Ο καθηγητής, Τόμας Λοβχόι στο ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, που δημιούργησε τον όρο «βιολογική ποικιλία» το 1980 ανέφερε σχετικά με τα αίτια της πανδημίας: «Δεν αποτελεί εκδίκηση της φύσης. Εμείς το κάναμε αυτό. Είναι η συνέπεια της επίμονης και υπερβολικής μας εισβολής στη φύση και η παράνομη ανταλλαγή της άγριας ζωής σε αγορές, όπως οι λαϊκές αγορές στην Νότια Ασία και οι αγορές κρεάτων στην Αφρική».
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι μελλοντικές πανδημίες είναι πολύ πιθανό να συμβαίνουν πιο συχνά, να διαδίδονται πιο εύκολα, να έχουνε μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο και να παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα αν δεν είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για τις επιλογές που κάνουμε σήμερα.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα γιγαντιαία οικονομικά προγράμματα ανάκαμψης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής προστασίας. Επιπλέον, πρότειναν την παγκοσμιοποίηση της προσέγγισης του προγράμματος «Μία Υγεία»: «Η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία της άγριας ζωής, την υγεία των ζώων και του περιβάλλοντος. Πρόκειται βασικά για μία υγεία» ανέφερε ο Ντάζακ.
Επιπλέον, προγράμματα παρακολούθησης και υπηρεσίες υγείας πρέπει να χρηματοδοτηθούν σωστά από τα έθνη με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας. «Δεν πρόκειται για απλό αλτρουισμό. Η αποτροπή μελλοντικών πανδημιών είναι μία ζωτικής σημασίας επένδυση που ωφελεί άπαντες».
Ο Πίτερ Ντάζακ πρόσθεσε: «Τα προγράμματα για τα οποία μιλάμε θα κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο. Αν, όμως, ξεσπάσει ξανά μία πανδημία, έστω και μία μέσα σε έναν αιώνα, η προσπάθεια ανάκαμψης θα κοστίσει τρισεκατομμύρια. Συνεπώς, η επένδυση σου είναι πραγματικά πολύ καλή».
ΠΗΓΗ: https://bit.ly/2ScBJIV