«Πρόκειται για επείγουσα προειδοποίηση. Μόνο κινούμενοι γρήγορα για να βάλουμε τέλος στις ανισότητες που οδηγούν την πανδημία του AIDS, μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Σας παρακολούμε: Να είστε θαρραλέοι για να ταιριάζουν τα λόγια με τις πράξεις. Είναι εξωφρενικό ότι κάθε λεπτό που περνά, χάνουμε μια πολύτιμη ζωή από το AIDS. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» δήλωσε η Winnie Byanyima, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNAIDS.
Δεν βρισκόμαστε σε τροχιά για την εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030. Το 2020 υπήρχαν 37,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV, 1,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις HIV και 680.000 θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS. Περίπου το 65% των μολύνσεων από τον ιό HIV παγκοσμίως ήταν μεταξύ των βασικών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του σεξ και των πελατών τους, των ομοφυλόφιλων ανδρών και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, των ατόμων που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά και των τρανσέξουαλ και των σεξουαλικών τους συντρόφων.
«Ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία του COVID-19, πολλοί από τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο δεν προσεγγίζονταν με τεστ HIV, υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα πράγματα, με τη διακοπή των βασικών υπηρεσιών υγείας και την αυξημένη ευαλωτότητα των ατόμων με HIV στην COVID-19. Όπως και με την COVID-19, έχουμε όλα τα εργαλεία για να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS, αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη για να περιορίσουν τις ανισότητες, να αποτρέψουν τις μολύνσεις από τον HIV, να σώσουν ζωές και να τερματίσουν την επιδημία του AIDS».
Εάν ο κόσμος δεν αντιμετωπίσει τις διακρίσεις και τις ανισότητες, το UNAIDS και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι την επόμενη δεκαετία ενδέχεται να σημειωθούν 7,7 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS.
Ένα ισχυρό βίντεο που αφηγήθηκε ο πρίγκιπας Χάρι, ο δούκας του Σάσεξ, και η κυρία Byanyima προβλήθηκε στην εκδήλωση, καταδεικνύοντας τους ανησυχητικούς παραλληλισμούς μεταξύ της πρόσβασης στη θεραπεία για τον HIV και της πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19. Μεταξύ 1997 και 2006, υπολογίζεται ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς η τιμή των φαρμάκων τα καθιστούσε απρόσιτα για πολλές από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό HIV. Σήμερα, 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα σωτήρια φάρμακα για τον HIV. Ο Δούκας του Σάσεξ προέτρεψε τον κόσμο να μάθει από την ιστορία του AIDS και να ξεπεράσει την άνιση πρόσβαση στα εμβόλια για τον COVID-19 και να διασφαλίσει ότι τα νέα φάρμακα και τεχνολογίες για τον HIV είναι διαθέσιμα σε όλους.