Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους σχεδόν 8000 ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 75 έτη) που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια. Αφότου, προσάρμοσαν και άλλα ιατρικά δεδομένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση άνοιας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε ένα ιστορικό υποθυρεοειδισμού που σχετιζόταν με 81% αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης άνοιας.
Επιπλέον, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό που έπαιρναν φάρμακα για την πάθησή τους είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας σε σύγκριση με όσους δεν έπαιρναν φάρμακα.
«Οι εξετάσεις θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνονται και για ασθενείς με προβλήματα εξασθένησης της μνήμης ή της άνοιας», δηλωσε ο βοηθός καθηγητή Chien-Hsiang Weng, στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Brown University και επικεφαλής της έρευνας.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους ασθενείς με θυρεοειδικές διαταραχές όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν την επικινδυνότητα ανάπτυξης αρκετών ιατρικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της άνοιας», δήλωσε ο Weng. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μελέτες εστίασαν στην επίδραση των ορμονών Τ3 και Τ4 και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, ειδικά όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού όταν υπάρχει ρίσκο εμφάνισης άνοιας. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αντιφατικά, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σε περιοχές που η διατροφή είναι πλούσια σε ιώδιο, η επικράτηση του υπερθυρεοειδισμού και του υποθυρεοειδισμού υπολογίζεται σε 0,2% και 1,3% και αντίστοιχα στο 1% με 2%, με τις γυναίκες να επηρεάζονται δυσανάλογα. Τα δεδομένα αυτά αυξάνονται όσο τα άτομα μεγαλώνουν και φτάνουν το 7% για όσους είναι 85 με 89 ετών. Στην Ταϊβάν η άνοια αυξήθηκε από το 6.8% το 1992 στο 11.1% το 2012 σε ένα πληθυσμό που ολοένα και γερνάει. Για αυτό το λόγο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη έρευνας και συσχέτισης αυτών των ευρημάτων με τις θυρεοειδικές διαταραχές, γιατί οι οι προηγούμενες έρευνες διεξήχθησαν σε μη Ασιατικούς πληθυσμούς, αναφέρουν οι ερευνητές.
O Weng δήλωσε ότι ερευνά επίσης τη συσχέτιση ανάμεσα στις διαταραχές θυρεοειδούς και αρκετές άλλες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και άλλες χρόνιες παθήσεις. «Ως παθολόγος που εργάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βλέπω εδώ και χρόνια ασθενείς με γνωστική εξασθένηση αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μου και έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί από αυτοί είχαν ασθένειες του θυρεοειδούς», είπε.
«Καθώς υπήρχε έλλειψη ισχυρών κλινικών στοιχείων, αποφάσισα να σχεδιάσω και να πραγματοποιήσω μια μελέτη μεγάλης κλίμακας για να ερευνήσω αυτή τη συσχέτιση», δήλωσε ο Weng.
Οι ερευνητές παρήγαγαν μια εθνική μελέτη περίπτωσης που βασίστηκε στον πληθυσμό, χρησιμοποιώντας την εθνική βάση δεδομένων της Ταιβάν. Ανάμεσα στους ενήλικες συμμετέχοντες (δείγμα 15.686) οι μισοί είχαν διαγνωστεί με άνοια ανάμεσα στο 2006 και το 2013 (μέσος όρος 74,5 χρόνια). Και στις δύο ομάδες οι γυναίκες ήταν περισσότερες στην πλειοψηφία (51.8%).
Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/976617