Μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Συνέδριο ESMO διερεύνησε τον επιπολασμό των μακροπρόθεσμων παρενεργειών από τον COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο που έχουν επιβιώσει από μόλυνση με τον ιό, καθώς και τον αντίκτυπο στην προσπάθεια επανέναρξης της θεραπείας μετά την ανάρρωση.
Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, νόσησαν περίπου 2.795 ασθενείς σε 35 ευρωπαϊκά ιδρύματα μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 μέσω του μητρώου OnCOVID. 1.557 ασθενείς υποβλήθηκαν σε κλινική επανεκτίμηση μετά την ανάρρωση από τον COVID-19 και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τουλάχιστον το 15% των ασθενών με καρκίνο που επέζησαν από μόλυνση με SarS-CoV-2 συνέχισαν να παρουσιάζουν συμπτωματικές συνέπειες από τη νόσο. Τα πιο κοινά είναι τα αναπνευστικά συμπτώματα (50%), όπως δύσπνοια ή χρόνια βήχας, καθώς και χρόνια κόπωση (41%).
Για τους άνδρες, το σύνδρομο Long COVID ήταν πιο συχνό από τις γυναίκες, όπως και για τα άτομα ανω των 65 ετών, για εκείνους με τουλάχιστον 2 συννοσηρότητες και εκείνους με ιστορικό καπνίσματος.
«Το γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς που έπασχαν συχνότερα από επίμονα συμπτώματα ήταν εκείνοι που επέζησαν από σοβαρές μορφές της νόσου, μας οδηγεί να φανταστούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχουν οι εκστρατείες εμβολιασμού για τον COVID-19», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alessio Cortellini, καθηγητής στο Hammersmith Νοσοκομείο και στο Imperial College London, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κορτελίνι πρόσθεσε ότι η πρόληψη, η έγκαιρη αναγνώριση και η θεραπεία των συνεπειών της COVID-19 θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη διαταραχών στη συνέχεια της φροντίδας του καρκίνου των ασθενών στο μέλλον.
Ας σημειωθεί ότι σε μια δεύτερη μελέτη φαίνεται ότι έως το 2040, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) σε 3,4 εκατομμύρια, με τους θανάτους από καρκίνο να φτάνουν τα 1,7 εκατομμύρια το ίδιο έτος, από 1,3 εκατομμύρια το 2020.