Τα δεδομένα σχετικά με την περιβαλλοντική μόλυνση των επιφανειών είναι σπάνια όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, ωστόσο νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί ο ιός να είναι βιώσιμος πάνω σε επιφάνειες χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι μολυσματικός για τους ανθρώπους.
Ανιχνεύσιμος ο ιός στις επιφάνειες αλλά όχι απαραίτητα...μολυσματικός
Συγκεκριμένα, η μελέτη του ερευνητή Dominik Nörz και των συνεργατών του έδειξε ότι στα δωμάτια των ασθενών και συγκεκριμένα στις επιφάνειες που ακουμπούσαν συχνά υπήρχε ιική μόλυνση, με το πιο υψηλό ιικο φορτίο να ανιχνεύεται στο μπάνιο (μοχλός, νιπτήρας, καθίσματα τουαλέτας). Τα υφάσματα όπως είναι οι πετσέτες, οι μπλούζες ή οι μαξιλαροθήκες που ο ασθενής χρησιμοποιεί συχνά είχαν επίσης ιική μόλυνση.
Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης: “Παρά την υψηλή μόλυνση με έως και 10⁵ cp/cm² καθώς και την επιτυχή ανίχνευση πάνω από 10⁶ αντιγράφων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από δείγματα, τα ευρήματά μας δεν αποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβεί μόλυνση από την επαφή με αυτές τις επιφάνειες”. Επίσης, η ανίχνευση ιικού DNA με PCR «δεν μπορεί να εξισωθεί με μολυσματικό ιό».
Ο ρόλος της απολύμανσης
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες παρόλο που υπάρχει μόλυνση σε υψηλή συγκέντρωση όταν τηρούνται τα μέτρα πρόληψης από τους συμπτωματικούς ασθενείς η πιθανότητα μετάδοσης μειώνεται. Όπως καταλήγουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες: «Η τακτική απολύμανση των συχνών σημείων επαφής χεριών και δέρματος κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φροντίδας, πέρα από τον τακτικό καθαρισμό του δωματίου και της απολύμανσης επιφανειών με χρήση προϊόντων με τουλάχιστον ιοκτόνο δράση έναντι των ιών με περίβλημα, μπορεί να μειώσει τον μολυσματικό ιό στις επιφάνειες και ως εκ τούτου τον κίνδυνο νοσοκομειακής μετάδοσης».