Τοποθετώντας κρυφή κάμερα, το ντοκιμαντέρ κατέγραψε γιατρούς να μιλούν για τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού που αντιμετώπισαν. Οι υγειονομικοί δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία αμφιβολία για το πόσο επικίνδυνος ήταν ο ιός κι ότι γνώριζαν για θανάτους από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019. Αλλά, κυβερνητικά στελέχη έδωσαν εντολή να μην πουν την αλήθεια.
«Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου πέθανε από κορωνοϊό ο συγγενής ενός γνωστού μου. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν μαζί του επίσης είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω», είπε ένας γιατρός
«Όλοι νιώθαμε ότι δεν έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», είπε άλλος γιατρός. Επίσημα, δεν υπήρχε κανένας νεκρός μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, αλλά σύμφωνα με έναν γιατρό «Υπήρχαν θάνατοι καθημερινά, τις πρώτες ημέρες».
«Μπροστά στην πολιτική, δεν μετράει τίποτα άλλο»
Οι γιατροί, που μίλησαν μετά το τέλος του lockdown στη Γουχάν, περιέγραψαν μία συγκάλυψη από τις κυβερνητικές αρχές της Κίνας, από το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Ξέραμε ότι αυτός ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν πήραμε μέρος σε ένα μίτινγκ του νοσοκομείου, μας είπαν να μην μιλήσουμε. Οι επικεφαλής της περιφέρειας είπαν στα νοσοκομεία να μην πούνε την αλήθεια», ανέφερε ένας γιατρός.
Γιατροί ανέφεραν ότι ο γραμματέας του κόμματος στην περιοχή, Γιανγκ Τσαολιάνγκ, δεν ήθελε να ανακοινώσει άσχημα νέα λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (το κοινοβούλιο) και έτσι απέκρυψε τις αποδείξεις που συσσωρεύονταν ότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα. Η επιτροπή Υγείας της Γουχάν υποστήριζε τη συγκάλυψη, σύμφωνα με γιατρούς.
«Αν από την αρχή το αντιμετώπιζαν ως ζήτημα επιστήμης και όχι πολιτικό ζήτημα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Αλλά όταν εμπλέκεται η πολιτική, τίποτα άλλο δεν μετράει. Η πολιτική έχει πάντα προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας γιατρός.
«Γνώριζαν την απειλή, επέτρεψαν τις συναθροίσεις»
Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, οι αρχές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά τον Ιανουάριο «θα επιτάχυναν την εξάπλωση του ιού». Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι αρχές γνώριζαν ότι ο ιός είχε φτάσει σε σοβαρό επίπεδο. Στην ηγεσία της πόλης και της περιφέρειας προτάθηκε να μην επιτραπούν οι εορτασμοί, αλλά αυτό έπεσε στο κενό.
«Δεν έπρεπε να είχαν επιτρέψει καμία συνάθροιση. Γνώριζαν την απειλή, αλλά συνέχισαν να επιτρέπουν τις συναθροίσεις», ανέφερε ένας γιατρός. Οι εορτασμοί ήταν σε πλήρη εξέλιξη όταν τελικά ο δρ. Ζονγκ Νανσάν, κορυφαίος Κινέζος ειδικός επί αναπνευστικών νόσων, βγήκε στην τηλεόραση και είπε την αλήθεια ότι «φαίνεται να έχουμε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Λίγες ημέρες αργότερα επιβλήθηκε το lockdown, αλλά η κατάσταση ήταν ήδη τραγική. Χαρακτηριστικό το περιστατικό που ανέφερε ένας γιατρός. «Στο νοσοκομείο μου είχαμε μια πολύ θλιβερή περίπτωση. Ένα νέο κορίτσι ήρθε για θεραπεία επειδή επίσης είχε μολυνθεί. Δεν είχαμε κρεβάτι, αλλά μάθαμε ότι οι γονείς της είχαν ήδη πεθάνει οπότε σκεφτήκαμε ότι αν δεν τη δεχθούμε, θα πεθάνει και ολόκληρη η οικογένεια θα έχει ξεκληριστεί».
«Η αρχική διαχείριση της έξαρσης ήταν ένα χάος, μια αποτυχία», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ ο δρ. Γι-Τσουν Λο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής των Κέντρων για τον Έλεγχο Ασθενειών στην Ταϊβάν. «Πιστεύω ότι η πανδημία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί στην αρχή, αν υπήρχε διαφάνεια από την Κίνα για την έξαρση και αν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες στον κόσμο».
Με πληροφορίες από ITV, Times