Κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, αλλά και παραπάνω κιλά, είναι παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine.
Παράγοντες υπογονιμότητας
Οι μελετητές, διερεύνησαν πώς ο τρόπος διαβίωσης ανδρών και γυναικών, μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα, αντλώντας δεδομένα από 84.705 Νορβηγούς που συμμετείχαν σε άλλη μελέτη.
Από το δείγμα αυτό, οι 68.002 ερωτηθέντες ήταν γυναίκες.
Στις παραμέτρους της έρευνας, αξιολογήθηκαν η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα. Οι ερευνητές είχαν επίσης στην διάθεση τους στοιχεία για την χρήση θεραπειών υπογονιμότητας, τον αριθμό αποβολών που δηλώθηκε από τους ερωτηθέντες, ενώ συνάρτησαν την ηλικία των γονέων στον πρώτο τοκετό και τον συνολικό αριθμό παιδιών που απέκτησαν.
Πώς οι συνηθειες μας επηρεάζουν την δυνατότητα τεκνοποίησης
Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, αξιολογήθηκε ως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την γονιμότητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να παρατείνει τον χρόνο σύλληψης, ενώ αυξάνει την πιθανότητα το ζευγάρι να καταφύγει σε θεραπεία προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Μεταξύ των συμπερασμάτων, προκύπτει και αύξηση του κινδύνου αποβολών.
Ανάλογες παρατηρήσεις αφορούσαν και στους καπνιστές που ως υποψήφιοι γονείς έπρεπε να προσπαθήσουν μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί σύλληψη.
Η συχνότητα με την οποία πίνουμε αλκοόλ αλλά και η μεγάλη κατανάλωση, σχετίζονται με μικρότερο αριθμό παιδιών αλλά και μεγαλύτερη ηλικία πρώτης τεκνοποίησης.
Ο παράγοντας ηλικία
Όπως έχει αποτυπωθεί και σε πολλές ακόμα μελέτες, η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται πρώτη φορά μητέρα σχετίζεται άμεσα με θέματα γονιμότητας.
Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας προσπαθούν περισσότερο διάστημα και χρειάζονται επιστημονική βοήθεια συχνότερα. Επίσης σε αυτή την περίπτωση, αυξάνει σύμφωνα με τους ερευνητές και ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη.
Πηγές: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02831-9 και https://www.news-medical.net/news/20230410/Study-finds-higher-BMI-and-smoking-increased-time-to-conception.aspx