Με το που υποχώρησε το κρύο, ακούσατε το πρώτο ενοχλητικό πέταγμα του κουνουπιού και είδατε την πρώτη σας καντήλα (κνιδωτικό εξάνθημα επί το επιστημονικότερον); Ήρθε η ώρα να βγουν και πάλι μπροστά στα ντουλαπάκια και να μπουν στις τσάντες μας τα απωθητικά κουνουπιών. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Η σύνθεση των απωθητικών είναι κρίσιμη για το αποτέλεσμα ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 30 βαθμούς.
Όπως δείχνει νέα έρευνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστήσουν τα φυσικά εντομοαπωθητικά λιγότερο αποτελεσματικά κατά των κουνουπιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας υποδοχέας πόνου που ονομάζεται TRPA1 γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στα κουνούπια όταν εκτίθενται στη ζέστη, πράγμα που σημαίνει ότι τα χημικά ερεθίσματα που συνήθως πυροδοτούν συμπεριφορές αποφυγής των εντόμων εμποδίζονται να ενεργοποιηθούν τόσο έντονα.
Ο TRPA1, γνωστός και ως «υποδοχέας του wasabi», βοηθά τα ζώα να ανιχνεύουν τη βλαβερή θερμότητα και τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Στους ανθρώπους, αυτός ο υποδοχέας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και στο δέρμα.
«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι οι χημικές ουσίες δεν ήταν σε θέση να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα wasabi των κουνουπιών τόσο αποτελεσματικά όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν το κατώφλι ενεργοποίησης της θερμότητας», δήλωσε ο Peter Piermarini, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης και καθηγητής εντομολογίας στο The Ohio State University. «Έτσι, το κουνούπι θα έβρισκε ορισμένα απωθητικά λιγότερο …απωθητικά σε πιο ζεστό καιρό».
Τα τυπικά εντομοαπωθητικά δημιουργούν ένα χημικό φράγμα που αποθαρρύνει την προσέγγιση και εμποδίζει τα κουνούπια να φτάσουν στο στόχο τους. Ωστόσο, επειδή οι υποδοχείς τους απευαισθητοποιούνται σε θερμότερες θερμοκρασίες, οι φυσικές ουσίες όπως η κιτρονελλάλη και το έλαιο νεπέτα, που είναι γνωστά για τις απωθητικές τους ιδιότητες, θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Pesticide Biochemistry and Physiology.
Ο Piermarini και η Yeaeun Park, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις περιβαλλοντικές επιστήμες στο Ohio State, ανακάλυψαν τις αλλαγές αφαιρώντας τους υποδοχείς TRPA1 από κουνούπια και εισάγοντας τους σε κύτταρα αυγών βατράχων, μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή πρωτεϊνών υποδοχέων στο εργαστήριο.
Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς οι υποδοχείς θα αντιδρούσαν στην κιτρονελλάλη και στο έλαιο νεπέτας σε κανονικές και υψηλές θερμοκρασίες. Οι υποδοχείς ενεργοποιήθηκαν, αλλά ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στις ουσίες σε υψηλότερες θερμοκρασίες. «Ήταν πολύ κοντά σε αυτό που είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο Piermarini.
Σε ένα δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές μελέτησαν πώς αντιδρούσαν τα πλήρως ανεπτυγμένα θηλυκά κουνούπια όταν ήρθαν αντιμέτωπα με κάποιο από τα δύο απωθητικά σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 32 βαθμούς Κελσίου, τα κουνούπια ήταν λιγότερο πιθανό να αποφύγουν τις ουσίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να συμπεριφέρονται παρόμοια στη φύση.
Παρόλα αυτά, υπάρχει κάποια άμυνα ενάντια στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Όταν η ομάδα δοκίμασε ένα συνθετικό αντικουνουπικό που ονομάζεται DEET, διαπίστωσε ότι επειδή δεν αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα wasabi για την απώθηση των κουνουπιών, η αποτελεσματικότητά του δεν επηρεάστηκε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Αυτό υποδηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του έτους μάλλον θα θέλατε να επιμείνετε σε ένα πιο συμβατικό συνθετικό απωθητικό και να αποφύγετε τη χρήση ενός φυσικού προϊόντος με σιτρονέλα ή έλαιο νεπέτας», δήλωσε ο Piermarini.