Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 33 μελετες στις οποίες περίπου 1900 συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία και κατηγοροποιήθηκαν σε μια ομάδα με ασκήσεις αντίστασης ή σε μια μη ενεργή ομάδα ελέγχου. Τα προγράμματα άσκησης αντίστασης διήρκεσαν κατά μέσο όρο 16 εβδομάδες και οι συνεδρίες άσκησης συνήθως ήταν υπό επίβλεψη.
Συνολικά, αυτού του είδους η άσκηση συνδέθηκε με σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς ή τη διάρκεια ή την ένταση του προγράμματος άσκησης. «Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη κατά την έναρξη της άσκησης» όπως αναφέρει ο ειδικός παθολόγος Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος σε άθρο που συνοψίζει το συμπέρασμα της μελέτης στο mediteam.gr
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα διαθέσιμα εμπειρικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι εναλλακτική ή βοηθητική θεραπεία για καταθλιπτικά συμπτώματα». Και προσοχή , άσκηση με αντιστάσεις δε σημαίνει αντίσταση στην άσκηση».