Οι δύο οργανισμοί εκτιμούν ότι απαιτούνται 655 εκατομμύρια δολάρια (400 εκατομμύρια δολάρια για πολιομυελίτιδα και 255 εκατομμύρια δολάρια για ιλαρά) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων επιδημιών σε χώρες που δεν ανήκουν στη συμμαχία εμβολίου της GAVI.
«H COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας και ειδικότερα στις υπηρεσίες ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αλλά σε αντίθεση με τη COVID, έχουμε τα εργαλεία και τις γνώσεις για να σταματήσουμε ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι πόροι και οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση αυτών των εργαλείων και γνώσεων. Αν το κάνουμε αυτό, οι ζωές των παιδιών θα σωθούν»
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια θανατηφόρα ασθένεια να μας κάνει να χάσουμε έδαφος για την καταπολέμηση άλλων ασθενειών», δήλωσε η Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Henrietta Fore. «Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 είναι κρίσιμη. Ωστόσο, άλλες θανατηφόρες ασθένειες απειλούν επίσης τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα ζητούμε επειγόντως παγκόσμια δράση από ηγέτες χωρών, δωρητές και εταίρους. Χρειαζόμαστε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσουμε με ασφάλεια τις εκστρατείες εμβολιασμού και να δώσουμε προτεραιότητα σε συστήματα ανοσοποίησης που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών και την αποτροπή άλλων επιδημιών εκτός από τη COVID-19».
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια παγκόσμια επανεμφάνιση ιλαράς με συνεχιζόμενa ξεσπάσματα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κενά κάλυψης εμβολιασμού έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω το 2020 εξαιτίας της COVID-19. Το 2019, η ιλαρά σημείωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων λοιμώξεων εδώ και δύο δεκαετίες. Τα ετήσια δεδομένα θνησιμότητας από την ιλαρά για το 2019 που θα κυκλοφορήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα δείξουν τη συνεχιζόμενη αρνητική επιβάρυνση που παρατηρούνται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ταυτόχρονα, η μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας αναμένεται να αυξηθεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν και σε πολλές περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Αφρική. Η αποτυχία εξάλειψης της πολιομυελίτιδας τώρα θα οδηγήσει σε παγκόσμια επανεμφάνιση της νόσου, με αποτέλεσμα έως και 200.000 νέες περιπτώσεις ετησίως, εντός 10 ετών.
Νέα εργαλεία, όπως ένα νέο εμβόλιο από το στόμα για την πολιομυελίτιδα επόμενης γενιάς και το προσεχές Στρατηγικό Σχέδιο Αντίδρασης της Ιλαράς αναμένεται να αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των αυξανόμενων απειλών με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο, και τελικά να σώσουν ζωές. Το Σχέδιο είναι μια παγκόσμια στρατηγική για την γρήγορη και αποτελεσματική πρόληψη, ανίχνευση και αντίδραση σε κρούσματα ιλαράς.