Την επιστολή νοσηλεύτριας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας δημοσιεύει η ΠΟΕΔΗΝ, αναδεικνύοντας την εργασιακή εξουθένωση και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές στα ελληνικά νοσοκομεία.
Μέσα σε 15 γραμμές η νοσηλεύτρια περιγράφει την κατάσταση που βιώνει η ίδια και οι συνάδελφοι της λόγω των συνθηκών εργασίας, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, κατά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Πάνω από 3.000 νοσηλευτές πάσχουν από σοβαρά δυσίατα νοσήματα. «Όλοι οι νοσηλευτές με πάνω από 25 έτη προϋπηρεσίας αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Και όμως διαχρονικά αρνούνται την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Πριν την οικονομική κρίση και τις δυσμενείς αλλαγές στα ασφαλιστικά δικαιώματα υπήρχαν ευνοϊκά όρια ηλικίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων στα Νοσοκομεία με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο. Την περίοδο των μνημονίων αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η σύνταξη να λαμβάνεται 67 ετών ή στη καλύτερη περίπτωση με 40 έτη υπηρεσίας και 62 ετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, οι νοσηλευτές με ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και συνταξιοδοτούνται 62 ετών, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Με το νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 καταργήθηκαν οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου και του ΙΚΑ και εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Καταργήθηκαν επίσης οι διακρίσεις στις παροχές του κάθε ταμείου πλην μίας. Την ένταξη στα ΒΑΕ των επαγγελμάτων που το ΙΚΑ ορίζει ως βαρέα και ανθυγιεινά.
Για αυτό και ζητάνε, ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ίση μεταχείριση και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των νοσηλευτών και των άλλων επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας που είναι χαρακτηρισμένα ως ΒΑΕ με αναγνώριση του ασφαλιστικού χρόνου που έχει διανυθεί χωρίς επιβάρυνση. «Δεν είναι δυνατόν οι νοσηλευτές να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών», καταλήγουν.