Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι τα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι ενθαρρυντικά αλλά το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει αρκετό κόσμο στο νοσοκομείο παρόλο που τα αρχικά δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι είναι μικρότερη η ανάγκη νοσηλείας.
Επίσης, τα ίδια δεδομένα αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση βοηθά στην εξάλειψη της μόλυνσης από την Όμικρον. Η προστασία από την σοβαρή νόσηση είναι πολύ πιο ισχυρή δηλαδή σε σύγκριση με τη διπλή δόση. Τα δεδομένα αυτά βασίζονται σε στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Βρετανία και τη Σκωτία. Σε γενικές γραμμές η Όμικρον εμφανίζεται πιο ήπια αλλά χρειάζεται προσοχή.
Η τελευταία ανάλυση που έγινε με βάση τα περιστατικά της Όμικρον και της Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή του Νοεμβρίου στην οποία συμμετείχαν 132 άτομα αναφέρθηκαν 14 θάνατοι μέσα σε 28 μέρες από την ημέρα που προσβλήθηκαν από την Όμικρον.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 31% με 45% των ατόμων είχαν μικρότερη πιθανότητα να πάνε στα Επείγοντα
- και το 50% με 70% είναι λιγότερο πιθανό να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για θεραπεία γενικά
Παρόλα αυτά, ένας ήπιος ιός εξακολουθεί να πιέζει τα νοσοκομεία ειδικά από τη στιγμή που εξαπλώνεται τόσο γρήγορα. Το ζήτημα της πίεσης ατής παραμένει και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί για την ώρα. Στη Βρετανία καταγράφηκαν 119.789 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η συμπεριφορά της απέναντι στους ηλικιωμένους και στα άτομα κάτω των 40.
Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί και από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της χώρας το στέλεχος αυτό μολύνει τα άτομα που έχουν νοσήσει και από άλλα στελέχη στο παρελθόν ενώ «επιτίθεται» και σε εμβολιασμένους. Η Όμικρον επίσης φαίνεται να είναι πιο «έξυπνη» καθώς μπορεί να μολύνει τους αεραγωγούς μας λίγο διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα είναι πιο αποτελεσματική στο να μολύνει τους αεραγωγούς μας παρά τους ιστούς των πνευμόνων μας, γεγονός το οποίο της επιτρέπει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα, ωστόσο επειδή είναι πιο ήπια φαίνεται να μην «χτυπά» τους πνεύμονές μας.
Η προστασία της αναμνηστικής δόσης φθίνει 15% και 25% μετά από 10 εβδομάδες σε ό,τι αφορά την Όμικρον. Αυτό ωστόσο είναι προτιμότερο από το να μην κάνεις καμία δόση και σαφώς προτιμότερο από την πολύ βαριά νόσηση ή τον θάνατο.
Τέταρτη δόση δεν έχει αποφασιστεί σε καμία χώρα ακόμα, ωστόσο είναι στο τραπέζι όπως είχε άλλωστε αποκαλύψει και ο Επικεφαλής της Pfizer ενώ όπως έχει διευκρινιστεί πριν από λίγες μέρες στη χώρα μας οι βαριά ανοσοκατεσταλμένοι είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα αν αυτό αποφασιστεί.
Απόδοση από το https://www.bbc.com/news/health-59769969