Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας φέρνει πολύ κοντά στη χρήση των οργάνων των ζώων ως μοσχεύματα.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό ακαδημαϊκό κέντρο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη και χρησιμοποιήσαν νεφρό γουρουνιού, του οποίου τα γονίδια είχαν τροποποιηθεί. Αν είχε συμβεί αυτό χωρίς την τροποποίηση αυτή, το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα θα είχε απορρίψει το μόσχευμα λόγω της παρουσίας της γλυκάνης, ένα μόριο ζάχαρης που υπάρχει στα κύτταρα γουρουνιού. Τα γονίδια του χοίρου τροποποιήθηκαν για να απομακρυνθεί το μόριο και να αποφευχθεί αυτή η απόρριψη.
Ο ασθενής που δέχτηκε το μόσχευμα είχε πρόβλημα δυσλειτουργίας στα νεφρά και ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Η οικογένειά του έδωσε τη συγκατάθεσή της ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προτού οι γιατροί τον βγάλουν από τη μηχανική υποστήριξη.
Οι ερευνητές «συνέδεσαν» το νεφρό του χοίρου με τις αρτηρίες του ασθενή και το άφησαν εκτός του σώματος του ασθενούς και το παρατήρησαν για τρεις μέρες. Ανακάλυψαν ότι το νεφρό δεν είχε απορριφθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και βρήκαν στον οργανισμό του ασυνήθιστα επίπεδα κρεατινίνης.
«Το νεφρό του χοίρου δημιούργησε την ποσότητα ούρων που περιμέναμε από ένα ανθρώπινο μόσχευμα», είπε ο Robert Montgomery, χειρουργός και επιστημονικά υπεύθυνος για την διαδικασία.
Η μεταμόσχευση αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες δοκιμές σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο «νεφρικής δυσλειτουργίας». Αυτές οι δοκιμές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις που βοηθούν την υγεία του ασθενούς.
Οι πρώτες προσπάθειες μεταμόσχευσης ζωτικών οργάνων σε ανθρώπους έγιναν τον 17ο αιώνα και είναι γνωστές ως «ξενομεταμοσχεύσεις». Οι επιστήμονες στράφηκαν στα γουρούνια γιατί τα όργανά τους ήταν συμβατά σε τους ανθρώπους.
Η διαδικασία έλαβε την εγκριση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) για την τροποποίηση των γονιδίων του χοίρου ως «ασφαλή» για ανθρώπινη κατανάλωση και χρήση στην ιατρική τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα γύρω από την μεταμόσχεση οργάνων των χοίρων σε ανθρώπους.
Επίσης, η εκτροφή χοίρων για είναι αποκλειστικά δότες οργάνων ενδεχομένως να είναι αποτελέσει ένα μεγάλο ηθικό πρόβλημα δήλωσε στο AP η Kate Maschk, ερευνήτρια στο κέντρο Hastings η οποία ασχολείται με την ηθική διάσταση του ζητήματος που αφορούν τις πρώτες κλινικές δοκιμές.
Απόδοση από: https://www.independent.co.uk