Παγκοσμίως μόνο το 52% των παιδιών που ζουν με HIV λαμβάνουν σωτήρια θεραπεία. Συνεπώς, βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τους ενήλικες, όπου το 76% λαμβάνει αντιρετροϊκά σύμφωνα με δεδομένα από την UNAIDS.
Όντας ανήσυχοι για την καθυστέρηση προόδου στα παιδιά και τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες, η UNAIDS, η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συνεργάτες ιδρύουν μία παγκόσμια συμμαχία για να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί που ζει με HIV θα έχει πρόσβαση σε θεραπεία μέχρι το τέλος της δεκαετίας και για να προλάβουν νέες λοιμώξεις βρεφών με HIV.
Η νέα Παγκόσμια Συμμαχία για τον Tερματισμό του AIDS σε παιδιά μέχρι το 2030 ανακοινώθηκε στο Διεθνές Συνέδριο AIDS που έλαβε χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Πέρα από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η συμμαχία περιλαμβάνει τοπικά κινήματα κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Δικτύου Ατόμων που ζουν με HIV, εθνικές κυβερνήσεις στις πιο επηρεασμένες χώρες και διεθνείς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της PEPFAR και του Παγκόσμιου Ταμείου.
12 χώρες έχουν μπει στη συμμαχία στην πρώτη φάση: Ανγκόλα, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Κονγκό, Κένυα, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.
Οι διαβουλεύσεις της συμμαχίας έχουν εντοπίσει τέσσερις πυλώνες για συλλογική δράση:
- γεφύρωση του χάσματος θεραπείας για έγκυες και θηλάζουσες έφηβες και γυναίκες που ζουν με HIV και βελτιστοποίηση της συνέχειας της θεραπείας·
- πρόληψη και ανίχνευση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε έγκυες και θηλάζουσες έφηβες και γυναίκες·
- προσιτές εξετάσεις, βελτιστοποιημένη θεραπεία και ολοκληρωμένη φροντίδα για βρέφη, παιδιά και εφήβους που εκτίθενται και ζουν με τον ιό HIV. και
- αντιμετώπιση των δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των κοινωνικών και δομικών φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Η συμμαχία θα διαρκέσει για τα επόμενα οκτώ χρόνια έως το 2030, με στόχο να διορθώσει μια από τις πιο κραυγαλέες ανισότητες στην αντιμετώπιση του AIDS.