Σύμφωνα με τους μελετητές, από το 2008 έως και το 2019, καταγράφηκαν τουλάχιστον 54 μέρες καλοκαιριού κατά τις οποίες η θερμοκρασία έφτανε τους 32 βαθμούς Κελσίου σε συνάρτηση με συνθήκες υγρασίας που ανέβαζαν επιπλέον τον δείκτη δυσφορίας λόγω της ζεστής ατμόσφαιρας.
Αυτά τα καιρικά φαινόμενα συνδέθηκαν με περίπου 1.650 θανάτους λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων - απώλειες που δεν θα είχαν συμβεί αν οι καιρικές συνθήκες ήταν ηπιότερες, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.
Σε μια δυστοπική εκτίμηση οι ερευνητές υπολογίζουν ότι στα επόμενα χρόνια ο αριθμός των ημερών με ακραία ζέστη μπορεί να φτάσει τις 80 ετησίως, συμβάλλοντας έτσι σε σχεδόν 5.500 θανάτους από καρδιακές παθήσεις το χρόνο.
Ακόμα και όταν οι ερευνητές, ακολουθούν ένα πιο μετριοπαθές σενάριο το οποίο συμπεριλαμβάνει προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καταλήγουν ότι μόνο στις ΗΠΑ και παρά τα μέτρα, θα σημειωθεί αύξηση 162% των θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αναμένεται να πληγούν περισσότερο, λένε οι ερευνητές.
Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται ότι θα είναι από 2,9 έως 3,5 φορές υψηλότερος μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης.
Οι ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, είτε μιλάμε για ζέστη είτε για κρύο, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι συνδέονται με περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων που καταλήγουν στο θάνατο, επισημαίνει από την πλευρά του και ο Δρ. Robert Brook, καθηγητής ιατρικής και καρδιαγγειακής πρόληψης στο Πανεπιστήμιο Wayne State στο Ντιτρόιτ.
«Στην περίπτωση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλο ποσοστό υγρασίας, οι συνθήκες προκαλούν συχνά αφυδάτωση και ταχύτερους καρδιακούς παλμούς, χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και αυξημένες μεταβολικές απαιτήσεις διαφόρων οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς» λέει ο Δρ. Brook και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να προάγει καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και της καρδιακής ανεπάρκειας σε ευπαθή άτομα» προσθέτει.
Ο μηχανισμός πίσω από την αύξηση κινδύνου
Οι γιατροί εξηγούν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες δρουν ως επιπλέον και σε κάποιες περιπτώσεις μοιραίος επιβαρυντικός παράγοντας για τους ηλικιωμένους καθώς αυτοί σε μεγάλη συχνότητα ήδη αντιμετωπίζουν προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ενώ λόγω ηλικίας ο οργανισμός τους έχει μικρότερη ικανότητα προσαρμογής στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Άλλες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να είναι πιο ευάλωτες επειδή ζουν σε περιοχές με έντονη ζέστη χωρίς να έχουν πάντα δυνατότητα πρόσβασης σε κλιματιζόμενους χώρους.
«Τα κοινωνικά ευάλωτα άτομα μπορεί επίσης να είναι πιο ευαίσθητα λόγω κακής υποκείμενης διατροφής και αδυναμία να λάβουν προληπτικά μέτρα» τονίζει ο Δρ. Brook.
Μένοντας ασφαλείς στον καύσωνα
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, υπάρχουν τρόποι να προστατευθούμε ακόμα και τις μέρες που ο υδράργυρος είναι στο “κόκκινο”.
Οι γιατροί συμβουλεύουν παραμονή σε εσωτερικό, κλιματιζόμενο χώρο, επαρκή ενυδάτωση και αποφυγή δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.
Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέους κανόνες διαβίωσης και μολονότι το να μετακομίζουμε κάθε καλοκαίρι σε πιο δροσερές περιοχές σε σχέση με τον μόνιμο τόπο κατοικίας μας αποτελεί ένα σενάριο για λίγους, δεν είναι απίθανο να εξεταστεί στο μέλλον ως εναλλακτική, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πηγή: Everydayhealth.com