Μέχρι σήμερα οι πιο δημοφιλείς θεωρίες ήταν ότι ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα των συντηρητικών που εμπεριέχονται στα κόκκινα κρασιά ή οφείλονταν σε αντιδράσεις του οργανισμού στις αυξημένες τανίνες που εντοπίζονται στα ερυθρά κρασιά.
Σε μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι εργαστηριακές δοκιμές «φωτογράφισαν» έναν ακόμα πιθανό ένοχο. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που σε ορισμένους οργανισμούς μπορεί να εμποδίσει τον μεταβολισμό του αλκοόλ με αποτέλεσμα την συσσώρευση τοξινών που προκαλούν πονοκέφαλο, ακόμα και μετά από ελάχιστη κατανάλωση. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν μόλις τη Δευτέρα στο περιοδικό Scientific Reports.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή αφορά σε ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού και μάλιστα ίσως δεν σχετίζεται με όλα τα είδη ερυθρών οίνων.
Οι πονοκέφαλοι αρχίζουν λίγο μετά την κατανάλωση του κρασιού και δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του hangover, όταν δηλαδή έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
Η ουσία που φαίνεται να ευθύνεται είναι μια γνωστή φλαβονόλη, η κερσετίνη, που μάλιστα αποτελεί δημοφιλές συστατικό πολλών συμπληρωμάτων διατροφής ενώ επίσης βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά, όπως σταφύλια, μούρα, κρεμμύδια και μπρόκολο.
«Όταν η κερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή η οποία μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ», δήλωσε ο Andrew Waterhouse, χημικός κρασιού και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα αμπελουργίας και οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών της μελέτης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας Δρ. Morris Levin, Καθηγητή Νευρολογίας και Διευθυντή του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κάποιοι από εμάς φαίνεται να έχουν μια εκ γενετής ευαισθησία στην συγκεκριμένη ουσία, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει ιστορικό προϋπάρχουσων ημικρανιών ή άλλου είδους κεφαλαλγιών.
Η φλαβονόλη μπορεί να επηρεάσει μια γενετική παραλλαγή ενός ενζύμου, το επονομαζόμενο «ALDH2» που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του αλκοόλ στο σώμα.
Σχεδόν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μια παραλλαγή του ενζύμου που δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή και η ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων με καταγωγή από την Ανατολική Ασία — επηρεάζοντας περίπου το 40% αυτού του πληθυσμού. Η ύπαρξη μιας δυσλειτουργικής παραλλαγής «ALDH2» έχει συσχετιστεί με εξάψεις, αίσθημα παλμών και πονοκεφάλους μετά το αλκοόλ.
Οι διαφορές κόκκινου και λευκού κρασιού
Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν περίπου δεκαπλάσια ποσότητα φλαβονολών σε σχέση με τα λευκά κρασιά, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ακόμα και ανάμεσα στα ερυθρά κρασιά όμως η ποσότητα κερσετίνης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος των σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκαν στην οινοποίηση.
Τα σταφύλια που έχουν εκτεθεί σε ηλιοφάνεια, λένε οι ειδικοί, περιέχουν περισσότερες φλαβονόλες σε σχέση με τα σταφύλια που αναπτύχθηκαν στην σκιά.
Οι τεχνικές παρασκευής του κρασιού, όπως παραδείγματος χάριν ο τρόπος παλαίωσης του, επίσης επηρεάζουν τα επίπεδα κερσετίνης, προσθέτουν οι ερευνητές.
Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές φιλοδοξούν τώρα να προχωρήσουν σε επόμενη έρευνα συγκρίνοντας τα αποτελέσματα διαφορετικών ερυθρών οίνων, που περιέχουν είτε μεγάλη είτε μικρή ποσότητα κερσατίνης.
Τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οδηγίες οινοποίησης με στόχο την παρασκευή κόκκινων κρασιών που μπορούν να απολαύσουν ακόμα και εκείνοι που παρουσιάζουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό.
Πηγές: webmd.com, edition.cnn.com