Σε μια χώρα με τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμής, θα περίμενε κανείς ότι η κουλτούρα της κολύμβησης με κανόνες ασφάλειας είναι αυτονόητη. Κι όμως όχι, με τους εκατοντάδες πνιγμούς ετησίως να το επαληθεύουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο.
Πώς μπορούμε να απολαύσουμε την θάλασσα και την χαρά της μένοντας ασφαλείς; Οι ειδικοί απευθύνουν μια σειρά συστάσεων.
Απόμακρες παραλίες
Η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας μέσα στο νερό, είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πνιγμού. Απομακρυσμένες παραλίες, με λιγοστό ή καθόλου κόσμο μπορεί να φαντάζουν ιδανικές όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες παροχής βοήθειας αν μας συμβεί κάτι απρόοπτο καθώς κολυμπάμε.
Αν επιμένετε να χαρείτε τη θάλασσα σε μια απομονωμένη παραλία τουλάχιστον μην κατευθυνθείτε εκεί μόνοι. Εξίσου σημαντικό είναι αν πρόκειται για παραλία που δεν έχετε επισκεφτεί ξανά, να είστε προσεκτικοί όταν μπείτε στο νερό καθώς μπορεί το βάθος να αυξάνει απότομα ακόμα και λίγα μέτρα από την παραλία. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να αποφεύγονται βουτιές από βράχια αφού είναι πιθανός ένας σοβαρός τραυματισμός λόγω κακής εκτίμησης του βάθους.
Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρούμε τυχόν σημάνσεις σε μια παραλία. Αν κάποιο κομμάτι έχει επισημανθεί ως επικίνδυνο, αυτονόητα θα πρέπει να αποφεύγεται. Την ίδια προσοχή δείχνουμε και σε σήμανση που αφορά ταχύτητα ανέμου στην συγκεκριμένη παραλία. Αν υπάρχει ναυαγοσωστικός πύργος επίσης ελέγχουμε αν διαθέτει ναυαγοσώστη και ποιες ώρες αφού είναι λίγες οι παραλίες που καλύπτονται ολόκληρη την μέρα.
Κολύμπι και αδιαθεσία
Ο κανόνας είναι απλός και απόλυτος: δεν κολυμπάμε όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Ζαλάδα, πονοκέφαλος, πόνοι στο στήθος, λιποθυμικές τάσεις, ναυτία, όλα είναι ενδείξεις ότι κάτι πάει λάθος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποεκτιμώνται για “να μην χαθεί η βουτιά”. Οι περισσότεροι πνιγμοί ηλικιωμένων συμβαίνουν ως απόρροια παθολογικού προβλήματος που οδηγεί σε απώλεια των αισθήσεων μέσα στη θάλασσα.
Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε το κολύμπι με γεμάτο στομάχι. Όταν φάμε, το σώμα μας κατευθύνει το αίμα στο στομάχι και το έντερο για να διευκολύνει την διαδικασία της πέψης. Από την άλλη, όταν κολυμπάμε χρειαζόμαστε περισσότερο αίμα στους μύες που αναλαμβάνουν την προσπάθεια. Αν αυτά τα δυο συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, ο οργανισμός στρεσάρεται προσπαθώντας να ανταπεξέλθει σε διαφορετικού τύπου ενέργειες. Έτσι είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιαστούν μυικές κράμπες και ναυτία, θέτοντας μας σε κίνδυνο.
Παιδιά και παραλία
Μην αφήνετε ποτέ παιδιά να κολυμπούν χωρίς στενή επιτήρηση. Ακόμα κι αν γνωρίζουν κολύμπι. Ακόμα κι αν φορούν κάποιου είδους σωσίβιο. Για την ακρίβεια, τα παιδιά ιδίως ηλικίας 5 ετών και κάτω, δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ούτε καν στην παραλία αφού αρκούν λίγα εκατοστά νερού για να πνιγεί ένα παιδί αυτής της ηλικίας.
Κολυμπήστε μαζί τους και μην κατευθύνεστε στα βαθιά αν και οι ίδιοι δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι. Μείνετε δίπλα τους καθ’ όλη της διάρκεια της κολύμβησης σε απόσταση τέτοια που σας επιτρέπει να παρέμβετε γρήγορα αν κάτι συμβεί.
Φουσκωτά και SUPs
Τα ατυχήματα με ένα φουσκωτό στρώμα που το παρέσυρε το ρεύμα στα ανοιχτά είναι πολύ περισσότερα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η χαλάρωση πάνω σε ένα φουσκωτό μπορεί να φαίνεται ιδανική όμως η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει αυτό αν παρασυρθεί από τον αέρα ή το κύμα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία μπορεί να κολυμπήσει ένας υγιής ενήλικας.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο λουόμενος δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει απομακρυνθεί από την στεριά παρά μόνο όταν βρίσκεται σχεδόν στα ανοιχτά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μην προσπαθείτε να νικήσετε το αέρα ή το ρεύμα λένε επαγγελματίες κολυμβητές. Αν γνωρίζετε κολύμβηση, εγκαταλείψτε το φουσκωτό πριν ξεμακρύνει ακόμα περισσότερο από την παραλία και κολυμπήστε αργά προς την ακτή. Αν υπάρχει ρεύμα προσπαθήστε να κολυμπήσετε παράλληλα με την ακτή μέχρι να βγείτε από αυτό.
Κολύμβηση και αλκοόλ
Είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός, λένε οι γιατροί. Το αλκοόλ αμβλύνει σημαντικά τα αντανακλαστικά και πολύ συχνά οδηγεί σε υποτίμηση του κινδύνου. Πέραν αυτού, μέτρια ή υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο σώμα σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί στην κοιλιακή χώρα το νερό, αυξάνουν την πιθανότητα εμετού που μέσα στη θάλασσα πολλαπλασιάζει την πιθανότητα πνιγμού πριν υπάρξει αντίδραση.
Ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Αν και το κολύμπι συστήνεται ως ιδανική και ευεργετική άσκηση σε αρκετούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα είναι αναγκαίο να έχει ζητηθεί η συμβουλή του θεράποντος ιατρού πριν ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά μπάνια. Κάποια νοσήματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που επιτείνονται ακόμα και με την μικρότερη σωματική καταπόνηση και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα συμπτώματα κατά την διάρκεια της κολύμβησης.