Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 530. Τα κρούσματα απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης είναι 98, ενώ έχουν ελεγχθεί περίπου 8 χιλιάδες δείγματα. Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να εντοπίζονται στην Αθήνα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται, ανέρχονται σε 100, 18 είναι διασωληνωμένοι και αρκετοί αναμένεται να διασωληνωθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αυτή εκτίμηση βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο το 5% των περιπτώσεων υπάρχει σοβαρή επιδείνωση και χρειάζεται ΜΕΘ και να διασωληνωθεί. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να διασωληνωθούν και άρα ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύονται, της τάξεως του 15%, ιδιαίτερα από τις νέες εισαγωγές, μπορεί να διασωληνωθεί. Αυτό δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τη χώρα, αλλά αυξάνει την επαγρύπνηση σε τοπικό επίπεδο, στη μάχη που δίνουν οι γιατροί με τον ιό.
Μάλιστα, έχουμε γιατρούς που κατάφεραν να αποφύγουν τη διασωλήνωση, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό σημείο χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας όσους αποσωληνώνονται και των οποίων η υγεία βελτιώνεται σταδιακά. Προς το παρόν, όμως, είναι λίγοι.
Η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται, σε ποσοστό 79% έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, 54% είναι άνδρες και το 47% είναι άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ, διασωληνωμένοι.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 13, εκ των οποίων οι 12 είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο 13ος ήταν άνω των 80 ετών. Όλοι, εκτός από την 93χρονη, ήταν άνδρες. Μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 76 έτη, ενώ 19 έχουν πάρει εξιτήριο.
Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, αλλά θα είναι ανάλογη της προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε αυτή τη νόσο.
Τα σοβαρά κρούσματα σήμερα, αύριο και έως ότου περάσει αυτή η επιδημία «αντικατοπτρίζουν την κυκλοφορία ενός εχθρού που δεν σέβεται ηλικίες, αλλά προσβάλλει όλους. Κανείς δεν είναι 100% ασφαλής» , ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Στις ηλικίες μεταξύ 18-64 ετών είναι το 75% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
«Στην περίπτωση του νέου κορονοϊού δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει τεκμηριωμένη θεραπεία, όλα είναι στο αρχικό στάδιο και το κυριότερο είναι πως κανείς, εκτός από τους 19 συμπολίτες μας που πήραν εξιτήριο έως σήμερα δεν έχει ακόμα ανοσία. Η ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό ακόμα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ύπουλο εχθρό, που δεν σέβεται σύνορα, ηλικίες αλλά δεν σέβεται και αυτούς που δεν τον υπολογίζουν.
«Ποιούς θέλουμε να προστατεύσουμε και να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Η απάντηση είναι όλους, αλλά αυτό με έναν τέτοιο ταχύτατα διαδιδόμενο ιό είναι δυνατόν», παραδέχθηκε ο Καθηγητής.
Ο κ. Τσόδρας κόμπιασε και φάνηκε να δυσκολεύτηκε μιλώντας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, σχολιάζοντας ένα μήνυμα που δέχθηκε από γνωστό του, σοβαρό επιστήμονα, που ανέφερε πως κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας.
«Η απάντηση που δίνω μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης το 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, γιαγιάδες και παππούδες».
«Η απάντηση είναι πως τιμούμε, σεβόμαστε και προστατεύουμε όλους, δεν μπορούμε να υπάρχουμε ή να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς», συμπλήρωσε.
Αν θα έχουμε λιγότερα θανάτους σε αυτό τον πληθυσμό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ανέφερε παραπέμποντας στην Ιταλία και την Ισπανία. Όπως εξήγησε, στην Ισπανία, όπως και στην Ιταλία, αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα στις ΜΕΘ σε όσους έχουν πάνω από 2 έτη προσδόκιμο επιβίωσης, και βάσει της "αξίας" που έχει ο κάθε ασθενής για την κοινωνία. «Όλοι όμως είμαστε πολύτιμοι, η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται ούτε υπολογίζεται σε αξία από κανέναν», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την έκκληση να μη συρρέουν οι πολίτες στα νοσοκομεία, για να μη διασπείρουν ή κολλήσουν τον ιό, με σχετικά παραδείγματα και από την Ελλάδα και κάποιους που κατέλυσαν την καραντίνα.
Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας, την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προσθέτοντας πως διεθνώς αναδεικνύεται η ανάγκη διαφύλαξης των αποθεμάτων σε μάσκες υψηλής προστασίας για ιατρικές διαδικασίες με υψηλό αριθμό αεροσταγονιδίων και όχι για όλους τους επαγγελματίες υγείας, που μπορούν να κυκλοφορούν με υψηλή προστασία με την απλή χειρουργική μάσκα.
Ο Καθηγητής ζήτησε να βοηθήσουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας, να μείνουμε στα επιστημονικά δεδομένα και να δούμε τις επιστημονικές οδηγίες των διεθνών φορέων.
Ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής: η επιδημία θα αυξηθεί, την αναμένουμε την αύξηση κρουσμάτων, προετοιμαζόμαστε για να διασφαλίσουμε να μη ξεφύγει από τις προβλέψεις μας. Αλλά εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας. Είμαστε στην αρχή, αλλά έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι υπόλοιπο σχεδιασμοί, σημείωσε.
Είναι άδικο, είπε, για όλους όσοι τηρούν το μήνυμα και μένουν σπίτι , κάποιοι άλλοι απερίσκεπτα ή σκεπτόμενοι εγωιστικά ότι δεν θα κολλήσουν, να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς του ιού στην τοπική τους κοινωνία. Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας τέλος απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς. Σεβαστείτε τους νεκρούς.
«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει έχει ο θάνατος. Πρέπει κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας», ανέφερε δανειζόμενους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.