Στην ανακοίνωση 169 νέων κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε ο ΕΟΔΥ. Εξ αυτών τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11832, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 290 θανάτους συνολικά στη χώρα. 107 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο "χάρτης" των νέων κρουσμάτων
Στη Λέσβο όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 35, από σύνολο 2000 εξεγχθέντων, ο ΕΟΔΥ αναφέρει συνολικά 23 κρούσματα στην περιφέρεια, εκ των οποίων 16 συνδέονται με συρροές, καθώς αφορά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα έως τις 15.00 το μεσημέρι.
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
Σύψας: «Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο»
«Το άνοιγμα των σχολείων πιέζει λίγο τον δείκτη μετάδοσης. Η μικρή αυτή πίεση είναι ελάχιστη και δεν μας ανησυχεί. Είμαστε σε ένα "πλατό" της πανδημίας. Δεν έχουμε την λεγόμενη επιθετική φάση, δηλαδή να έχουμε κάθε ημέρα διπλάσια κρούσματα. Έχουμε σταθερό αριθμό τον τελευταίο καιρό. Τώρα που δεν έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, επέστρεψαν από τις διακοπές, ελπίζουμε σε μια ύφεση. Τα στοιχεία με τα κρούσματα κορονοϊού αφορούν επιδημιολογικά 10 με 15 ημέρες πριν. Ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει" ανέφερε, μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα", ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Ο κ. Σύψας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα παιδιά θα κάνουν τρόπο ζωής τη χρήση μάσκας.
"Σιγά σιγά τα παιδιά θα μπουν σε μια κανονικότητα με τη χρήση της μάσκας. Όλα θα πάνε καλά. Τόσο οι γονείς όσο και οι παππούδες πρέπει να προσέχουν" τόνισε.
"Ασφαλώς θα είναι δύσκολος ο χειμώνας, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ένταση του κορονοϊού ούτε της γρίπης, που κάθε χρόνο μεταβάλλεται. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα θα είναι ήπια" σχολίασε σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σχετικά με τις προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού αν και παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν εκτίμησε ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.
"Στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε μια επανάκαμψη της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων και θα είναι το λεγόμενο δεύτερο ή τρίτο κύμα. Είναι μάταιο να κάνουμε προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού, ο ιός ήδη μας διέψευσε το καλοκαίρι. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα πολύ έντονο δεύτερο ή τρίτο κύμα" πρόσθεσε.