Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2224, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα.
29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
Οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Τσιόδρας.
"Με τα τελευταία δεδομένα της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτήν την περίοδο του έτους που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτήν την πανδημία.
Οι μελέτες με αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε την συμπεριφορά του κορονοϊού
“Οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια τι συμβαίνει με τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό” είπε ο Σωτηρής Τσιόδρας.
Ο ειδικός αναφέρθηκε σε μια νεότερη ανάλυση που έγινε σε 4 διαφορετικούς κορονοϊούς. Όπως εξήγησε η μελέτη αυτή δείχνει ότι σε μια χρονική περίοδο 8 οι ιοί αυτοί ανιχνεύονταν ένα περιορισμένο διάστημα του χρόνου, από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και Μάιο, με μια κορύφωση της δραστηριότητας τους τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Η παρόμοια εποχική κατανομή μεταξύ των 4 γνωστών κορονοϊών ήταν χαρακτηριστική, μόνο οι μήνες κορύφωσης διέφεραν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Συμπεριφέρονταν δηλαδή σαν εποχικοί ιοί.
Όπως εξήγησε: “Οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια τι συμβαίνει με τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό”.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που διεξήχθη σε Ολλανδικό πληθυσμό έδειξαν ως ένα 3% είχε περάσει την νόσο. Στη Φινλανδία, μελέτη που έγινε από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (The Finnish Institute for Health and Welfare) σε μια περιοχή 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων από τις 23 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου σε 442 τυχαία δείγματα, έδειξε ότι το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων αυξήθηκε από 0.7% σε 3.4%.
Ο ειδικός λοιμοξιωλόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε καταλήγοντας ότι παρόμοιες μελέτες δείχνουν την κρυφή διείσδυση του ιού σε μια κοινωνία αλλά και την σημαντική έλλειψη ανοσίας από μεγάλα μέρη του πληθυσμού και την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης για τον ιό τους επόμενους μήνες.