Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους μέτρησης του αντίκτυπου της COVID-19 είναι η θνησιμότητα. Ωστόσο, η χρήση του απόλυτου αριθμού των θανάτων μπορεί να είναι παραπλανητική. Εξάλλου, ο όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός μίας χώρας, τόσο πιο πιθανό είναι να μετράει περισσότερους θανάτους από COVID-19.
Επομένως, για να υπάρχει μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποείται ο αριθμός των θανάτων/ 1 εκατ. πληθυσμού. Η χώρα μας διαθέτει την 7η καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 27 χώρες της Ε.Ε.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση σε σύνολο 27 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας μετράει 987 θανάτους / 1 εκατομμύριο πληθυσμού.
Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 10.242 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
Επίσης, σύμφωνα με τον Πανεπιστήμιο John Hopkins το ποσοστό θνησιμότητας ανά κρούσμα φτάνει το 3%. Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας παραπλανεί γιατί το ποσοστό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το μικρό αριθμό των τεστ που γίνεται στη χώρα μας. Για την ακρίβεια βρισκόμαστε στην 17η θέση σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση αναφορικά με τα τεστ/εκατομμύριο πληθυσμού (771.467) από το ξεκίνημα της πανδημίας.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγωθεί περισσότερο
Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Βουλγαρία είναι οι 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων/1 εκατ πληθυσμού.
Οι συγκεκριμένες χώρες μαζί με τη Σλοβακία, το Βέλγιο και τη Σλοβενία είναι οι μοναδικές με πάνω από 2000 θανάτους/100.000 πληθυσμού.
Από εκεί πέρα η Ιταλία βρίσκεται στη 7η θέση (1991), η Ισπανία στη 12η (1667), η Γαλλία στην 12η (1589) και η Γερμανία στην 20η (988).