Οι κανόνες προστασίας κατά του κορονοϊού μπήκαν ξαφνικά μέσα στη ζωή μας σχεδόν πριν δύο χρόνια. Η μάσκα, τα πιστοποιητικά, οι κανόνες απόστασης, οι καραντίνες και όχι μόνο ήταν μερικά από τα μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19.
Αυτά τα μέτρα έχουν αρθεί και έχουν επιστρέψει πολλές φορές. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι εκνευριστικές αλλά δεν αποτελούν σημάδι αστοχίας των υγειονομικών μέτρων. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα των ραγδαίων αλλαγών που φέρνει συνεχώς αυτή η πανδημία. Επιπλέον, η επιστροφή των μέτρων δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και έχουν χρησιμότητα.
Τα μέτρα αλλάζουν γιατί ο ιός αλλάζει
Οι συνεχείς αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι διαφορετικές οδηγίες από χώρα σε χώρα δεν αποδεικνύουν ότι τα μέτρα είναι λανθασμένα. Κάθε χώρα είναι διαφορετική, καθώς βρίσκεται σε διαφορετική επιδημιολογική κατάσταση, με διαφορετικό πληθυσμό και διαφορετικό σύστημα Υγείας.
Επιπλέον, η ανάδυση νέων στελεχών καθιστά αναγκαστική την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Για παράδειγμα η χαλάρωση των μέτρων μετά την έλευση της Όμικρον, δεν σημαίνει ότι τα μέτρα απέτυχαν. Έχει σχέση με τη χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου παρά τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της. Ενδεικτικό είναι ότι με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, οι σκληροί δείκτες υποχωρούν.
Επίσης σχετίζεται με την σημαντική άνοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό. Τέλος, τυχαίνει να συμπίπτει με τη βελτίωση του καιρού, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε όλο και περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους, μειώνοντας τον κίνδυνο νόσησης.
Επομένως, η λέξη «προσαρμογή» είναι κλειδί στην κατανόηση της άρσης ή της επιστροφή περιοριστικών μέτρων περιορισμού του κορονοϊού.
Οι γρήγορες αλλαγές απαιτούν γρήγορες απαντήσεις
Ο συγκεκριμένος ιός έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει πολύ γρήγορα. Μέσα σε δύο χρόνια, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλά διαφορετικά στελέχη. Τα περισσότερα έχουν σημαντικές διαφορές στη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν και το βαθμό στον οποίο είναι αντιμετωπίσιμα και θεραπεύσιμα από τις υπάρχουσες θεραπείες.
Στο ξεκίνημα της πανδημίας, οι αξιωματούχοι υγείας ήξεραν ελάχιστα για τη συμπεριφορά του ιού. Γρήγορα, όμως, έμαθαν γι΄αυτόν και γρήγορα ανέπτυξαν διαγνωστικά τεστ COVID, εμβόλια και θεραπείες. Ενδεικτικό είναι ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα εμβόλια COVID έλαβαν άδεια έκτακτης ανάγκης σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συνήθως, απαιτείται μία διαδικασία 10 ετών για την έγκριση νέων φαρμακευτικών προϊόντων από τον FDA.
Η πρωτοφανής συνεργασία και επένδυση από κυβερνήσεις και φαρμακευτικές, όμως, οδήγησαν σε αυτό το εντυπωσιακό επιστημονικό επίτευγμα.