Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Repertoire που διεξάγει την έρευνα, εκτιμά ότι τα πρόσφατα ευρήματα θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας της παρουσίασης του ιικού αντιγόνου και της επιλογής επιτόπων (περιοχές στα αντιγόνα που συνδέονται με τα αντισώματα) γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid -19.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται «ανοσοπεπτιδική», η οποία και τους επέτρεψε να εξετάσουν την παρουσία του αντιγόνου του SARS-CoV-2 στις ανθρώπινες κυτταρικές γραμμές. Η χρήση της τεχνικής αυτής βοήθησε του ερευνητές στην αναγνώριση της παρουσίας αρκετών πεπτιδίων από τα μη κανονικά πλαίσια του γονιδιώματος του κορονοϊού. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές αυτά τα πεπτίδια αυτά ήταν κοινά τόσο στα ποντίκια όσο και στον άνθρωπο.
Τα ευρήματα έδειξαν πάντως ότι τα Τ λεμφοκύτταρα ανιχνεύτηκαν σε υψηλή αντιδραστικότητα στα διαφορετικά νέα πεπτίδια. Ένα πεπτίδιο παράγει μεγαλύτερα επίπεδα απόκρισης σε ασθενείς με κορονοϊό σε σύγκρισή με τα ανοσοεπικουρικά επίτοπα Τ κυττάρα όπως έδειξε προηγούμενη έρευνα. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην επιτοπική επιλογή πεπτιδίων για έλεγχο της ανοσίας ώστε να αναπτυχθεί ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 και όχι μόνο.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Sabeti, παράρτημα του ΜΙΤ και το Harvard. Η υπευθυνη της έρευνας είναι η Pardis Sabeti. Όπως δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα πως η εταιρεία Repertoire η βιολογική σημασία των ευρημάτων σε ασθενείς με μολυσμένη με COVID-19 ταυτοποιήθηκε με την πλατφόρμα DECODE ™ της εταιρείας, η οποία επέτρεψε την ανακάλυψη Τ κυττάρων που αναγνώρισαν επίτοπους στην ανάρρωση ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Repertoire εκτός από την έρευνα για τον SARS-CoV-2 ασχολείται και με την έρευνα κατά του καρκίνου και προσπαθεί να εξετάσει τον ρόλο των αντιγόνων και τον υποδοχέων των Τ λεμφοκυττάρων σε αυτό. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρία σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου του Yale αναγνώρισε τα αντιγόνα τα οποία εμφανίζονται σε ασθενείς με προχωρημένο μεταστατικό μελάνωμα. Η έρευνα θα προσπαθήσει να εστιάσει στην ανακάλυψη εκείνων των αντιγόνων που μπορεί να ενεργοποιησούν τα λεμφοκύτταρα στους όγκους αυτών των ασθενών. Στην καλύτερη περίπτωση, η ανακάλυψη νέων αντιγόνων και των Τ λεμφοκυττάρων που τα...συνοδεύουν μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
Πηγη: https://www.biospace.com