Στην εποχή του κορονοϊού, η Ιταλία αποτελεί το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου. Η ανετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τον ιό την εξέθεσε με το χειρότερο τρόπο. Η τύχη της γύρισε της πλάτη, καθώς ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ήρθε σε επαφή με τον θανατηφόρο ιό. Η αρχική υποτίμηση με τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, όπως αυτού της Αταλάντα με τη Βαλένθια στο Μπέργκαμο την έφερε σήμερα στην πρώτη θέση μίας πολύ θλιβερής λίστας.
Ειδικότερα, οι γείτονές μας μετρούν 10700 χαμένες ζωές εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η Κίνα, η χώρα δηλαδή από την οποία ξεκίνησε ο ιός μετράει 3304 απώλειες. Οι Ιταλοί είναι δεύτεροι όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (97 χιλιάδες), με τις ΗΠΑ να τους ξεπερνούν με 142 χιλιάδες. Ωστόσο, τα νούμερα των κρουσματων είναι παραπλανητικά αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος του πληθυσμού της Αμερικής αλλά και τα λίγα διαγνωστικά τεστ που διεξάγονται στην Ιταλία.
Που οφείλεται, όμως, αυτή η θλιβερή πρωτιά της γειτονικής μας χώρας;
Υψηλός μέσος όρος ηλικίας
Ο βασικός λόγος για την υψηλή θνησιμότητα σχετίζεται με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας της χώρας. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο πίσω από αυτόν της Ιαπωνίας. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που ο Covid19 χτυπάει περισσότερο τους ηλικιωμένους είναι λογικό να σημειώνονται και περισσότεροι θάνατοι.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των νεκρών που είχαν προσβληθεί από τον ιό είναι τα 78 έτη σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας τους. Σύμφωνα με το γιατρό Μάσιμο Γκάλι αυτού του είδους οι ασθενείς βρίσκονται σε μία πολύ εύθραυστη κατάσταση και μπορεί να «σπάσουν»ι από έναν ιό τόσο δυνατό.
Σε κάθε περίπτωση η περίπτωση της κυρίας Ιτάλικα Γκροντόνα, προσφέρει ελπίδα στους συμπατριώτες της. Οι γιατροί έδωσαν το παρατσούκλι «Χαιλάντερ» στην κυρία που παρά τα 102 έτη της κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό.
Χαλαρότητα μέτρων
Το σημαντικότερο για την καταστολή μίας πανδημίας είναι η αποφασιστικότητα με την οποία θα δράσει μία κυβέρνηση. Στην Γουχάν της Κίνας, έκαναν την αρχή επιβάλοντας καθολική καραντίνα στους 11 εκατομμύριο πολίτες της τον περασμένο Γενάρη. Όλες οι πτήσεις και τα δρομολόγια ακυρώθηκαν ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος από τη χώρα.
Αντιθέτως, στην Ιταλία η χαλαρότητα των μέτρων κοστίζει μέχρι και σήμερα χιλιάδες ζωές. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Ιταλικής Κοινωνίας για τους ιούς, δρ. Τζόρτζιο Πάλου χαρακτήρισε τα μέτρα της χώρας του ως όχι τόσο δυναμικά και αυστηρά όσο της Κίνας.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Αυτό, όμως είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνεις σε μία δημοκρατία". Αυτή η πρόταση αντανακλά και τη μοιραία νοοτροπία που κόστισε στους Ιταλούς.
Διαστρεβλωμένα νούμερα
Σύμφωνα με τον Μάσιμο Γκάλι οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού που έχει μολυνθεί. Το πραγματικό νούμερο αναφέρει ότι είναι "πάρα πολύ μεγαλύτερο".
Μόνο οι πιο σοβαρές υποθέσεις εξετάζονται μέσω διαγνωστικών τεστ και όχι ολόκληρος ο πληθυσμός. Ως εκ τούτου το ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζεται μεγαλύτερο σε σχέση με την πραγματικότητα.
Πηγή:https://edition.cnn.com/2020/03/28/europe/italy-coronavirus-cases-surpass-china-