Το φετινό Πάσχα θα είναι το πρώτο στην μετά COVID εποχή που θα κάνουμε κανονικά, με ελάχιστα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Ακριβώς πριν ένα χρόνο, την Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα (2 Μαΐου 2021), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινούσε στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου 2021 ο περιορισμός άρχιζε στις 11 το βράδυ.
Παράλληλα, ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τις 10 Μαΐου του 2021 η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρεπόταν αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, λόγους υγείας, εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, μετάβαση σε κηδεία και μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
Φτάνοντας στο σήμερα, έχουν αρθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί μετακίνησης ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί στα ωράρια κυκλοφορίας. Με εξαίρεση τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.
Πώς φτάσαμε, όμως, μέχρι την κανονικότητα; Για να το καταλάβουμε θα ρίξουμε μία ματιά σε ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία και στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στους διασωληνωμένους
Το 2021, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Απριλίου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1 Μαΐου. Φέτος, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 18 Απριλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 23 Απριλίου. Επομένως, θα εξετάσουμε και θα συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία λίγες ημέρες πριν την Μ. Εβδομάδα.
Την Κυριακή 25 Απριλίου του 2021:
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων: 2560
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων: 76
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος διασωληνωμένων: 825
Την Τετάρτη 14 Απριλίου του 2022:
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων: 11.493
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων: 61
- 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος διασωληνωμένων: 356
Τον Απρίλιο του 2021 κυριαρχούσε παγκοσμίως η βρετανική μετάλλαξη (στέλεχος Άλφα), που ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικό σε σχέση με το σημερινό επικρατών στέλεχος Όμικρον. Γι αυτό το λόγο παρατηρούμε, ότι πριν ένα χρόνο, τα κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα 3.000 σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα που ο αριθμός τους είναι μόνιμα πενταψήφιος. Ωστόσο, όπως είχε τονίσει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πορεία της πανδημίας, το επόμενο διάστημα θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων και η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στους σκληρούς δείκτες.
Η απάντηση για τη σημερινή χαλάρωση των μέτρων βρίσκεται στον αριθμό των διασωληνωμένων. Τον Απρίλιο του 2021 είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους με το Σύστημα Υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και η πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει σχεδόν το 100%
Αντιθέτως, τον φετινό Απρίλιο, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σταθερά κοντά στους 350, με συνέπεια το Σύστημα Υγείας να μην πιέζεται και οι ασθενείς COVID που εισάγονται στα νοσοκομεία να βρίσκουν άμεσα κλίνες ΜΕΘ. Από τη στιγμή που το Σύστημα Υγείας «αναπνέει» κανονικά, τότε μπορούμε να συνυπάρξουμε με τον ιό χωρίς περιοριστικά μέτρα κορονοϊού.
Η εκτόξευση της εμβολιαστικής κάλυψης
Ο 2ος μεγάλος λόγος που μας επιτρέπει να κάνουμε κανονικά Πάσχα είναι η εκτόξευση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέσα σε ένα χρόνο.
Μέχρι τις 25 Απριλίου του 2021 έχουν εμβολιαστεί:
- με μία δόση: 19,6% του γενικού πληθυσμού
- με δύο δόσεις: 8,2% του γενικού πληθυσμού
- με τρεις δόσεις: 0% του γενικού πληθυσμού
Μέχρι τις 11 Απριλίου του 2022 έχουν εμβολιαστεί:
- με μία δόση: 76,2% του γενικού πληθυσμού
- με δύο δόσεις: 73,3% του γενικού πληθυσμού
- με τρεις δόσεις: 55,1% του γενικού πληθυσμού
Σήμερα πάνω από 7/10 Έλληνες έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου ενώ πριν ένα χρόνο μόλις 1/10 είχε προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Επιπλέον, σήμερα πάνω από το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το Σύστημα Υγείας πιέζεται λιγότερο σήμερα σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν ένα χρόνο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΔΥ, για το διάστημα από 20/12/2021 έως 20/02/2022, που καλύπτει την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, ο εμβολιασμός με αναμνηστική (3η) δόση είναι αποτελεσματικός και προσφέρει προστασία κατά 61% έναντι μόλυνσης, 89% έναντι διασωλήνωσης και 84% έναντι θανάτου.
Επιμένει ο υψηλός αριθμός θανάτων
Αυτό που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα είναι ο υψηλός αριθμός θανάτων COVID. Αν και έχει υποχωρήσει ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων, παραμένει ψηλά καθώς μετράμε περίπου 60 θανάτους COVID ανά ημέρα την 2η εβδομάδα του Απριλίου.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, εξήγησε στις 14 Απριλίου ότι «ο αριθμός των θανάτων συσχετίζεται με έναν σημαντικό αριθμό ακόμα δυστυχώς είτε ηλικιωμένων είτε συμπολιτών μας με σημαντικά ιατρικά προβλήματα οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως»
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μη πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι δεν έχουν κάνει τις 3 δόσεις και την 4η δόση για τα άτομα για τα οποία υπάρχει ένδειξη εδώ και καιρό.