Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της προοπτικής μελέτης των V. Stouten και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Viruses.
Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη συχνότητα και τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη COVID-19 σε εμβολιασμένα άτομα. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου με 5 Δεκεμβρίου 2021, στο Βέλγιο. Όλες οι περιπτώσεις COVID-19 ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες.
Μεταξύ 8.062.600 πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, καταγράφηκαν 373.070 λοιμώξεις COVID-19 που αντιστοιχούν σε επίπτωση 11.2 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Johnson) ή με το εμβόλιο ChAdOx1 (AstraZeneca) συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το BNT162b2 (Pfizer) κατά 54% και 68%, αντίστοιχα, ενώ ο εμβολιασμός με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 32%.
Το προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης μετά τον εμβολιασμό κατά 77% συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου mRNA παρείχε επίσης προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 κατά 56% συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εμβολιασμένοι είχαν προηγούμενο ιστορικό COVID-19 και νόσησαν ξανά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της αξίας του αναμνηστικού εμβολιασμού καθώς και της προστασίας που παρέχει η υβριδική ανοσία έναντι της συμπτωματικής επαναλοίμωξης.