Ειδικότερα, προχωρώντας σε μία σύγκριση ανάμεσα στη θνησιμότητα της γρίπης και του κορονοϊού παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία. Αρχικά ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες, ο κορονοϊός στερεί τη ζωή σχεδόν 100 ανθρώπων κάθε μέρα. Αντιθέτως, η επιδημική γρίπη, καμία χρόνια δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά μέσα σε ένα χρόνο.
Στην συνέχεια επιχειρηματολόγησε κατά της άποψης υποστηρίζεται από κάποιους ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο όσους είναι άνω των 80 ετών. Πράγματι αναφέρει αρχικά η διάμεση ηλικία των θανόντων παραμένει σταθερά στα 80 έτη.
Ωστόσο, μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1000 συνάνθρωποι μας από κορονοϊό. Βέβαια, το 85% θανάτων παραμένει σε άτομα άνω των 65%. Μόνο μέσα στο Νοέμβριο, όμως, διασωληνώθηκαν 183 άτομα ηλικίας μικρότερη των 65 ενώ και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 165 από τον κορονοϊό
Κατέληξε την αναφορά της στο συγκεκριμένο θέμα επισημαίνοντας ότι η χαμηλή θνησιμότητα στους κάτω των 65 εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία αλλά και από τη δυνατότητα του Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί. Όταν η πίεση είναι υπερφορτωμένο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία για βέλτιστη παροχή ιατρικής φροντίδας.
«Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο. Ακόμα και η Γερμανία έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα
Αρχικά, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η πίεση του Συστήματος Υγείας είναι κρίσιμη, καθώς η πληρότητα σε ΜΕΘ COVID στην Επικράτεια φτάνει το 86%. Στην Αττική το αντίστοιχο νούμερο αγγίζει το 81% ενώ στη Βόρεια Ελλάδα το 99%. Πρόσθεσε ότι αν και παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα κρούσματα της Β. Ελλάδας ίσως και μείωση.
Ωστόσο, «δεν μειώνονται όπως θα θέλαμε. Είναι προφανές ότι η τήρηση των μέτρων δεν εφαρμόστηκε από όλους, όπως θα έπρεπε».
Συμπλήρωσε ότι η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Σημείωσε ότι η συνάθροιση μέσα στα σπίτια είναι επικίνδυνη. Γι΄αυτό είπε ότι ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει μία μικρή ομάδα ανιθρώπων που θα συναναστρέφεται.
«Προσοχή στις επαφές μας με τις ευάλωτες ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών μέτρων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία. Το καλύτερο και πιο απλό μέτρο πρόσθεσε είναι η ορθή χρήση της μάσκας. Μελέτες σε εργοστάσια, άλλωστε έχουν δείξει Αν σε μία κλειστή κοινότητα εισέλθει ο ιός, τότε η χρήση μάσκας μπορεί να εμποδίσει τη διασπορά του κατά 50%.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μία συγκρατημένη αισιοδοξία και άρα δε θα πρέπει να μη λυγίσουμε τώρα γιατί τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Ίσως αρχίσουμε να βλέπουμε μία ύφεση στα κρούσματα στην επικράτεια. Τάσης μείωσης δείχνουν τα κρούσματα μεταξύ 2ης και 3ης εβδομάδας του Νοεμβρίου στην Επικράτεια, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Η σημασία του καθολικού εμβολιασμού
Όσον αφορά το μέτωπο των εμβολίων επισήμανε ότι αυτά θα έρθουν αλλά εξίσουν σημαντικό με την αποτελεσματικότητα τους είναι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τη χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι οποίες έχουν ήδη πάρει επείγουσα έγκριση από τον FDA.