Πράσινο φως σε διαγνωστικό τεστ ευρείας βάσης για τον κορονοϊό, που αφορά και άτομα τα οποία δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα ή που δεν υποπτεύονται ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19, έδωσε ο αμερικανικός ΕΟΦ.
Μέχρι πρότινος ο αμερικανικός φορέας είχε εγκρίνει τεστ για άτομα που εμφάνιζαν πρώιμα συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετός, καθώς και άτομα υψηλού κινδύνου και εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα. Οι λόγοι σχετίζονταν με τη διασφάλιση των διαγνωστικών πόρων, αλλά κυρίως γιατί τα περισσότερα διαγνωστικά δεν είχανε αποδείξει υψηλή ακρίβεια στον έλεγχο μεγάλου αριθμού ατόμων.
Όπως αναφέρει η FierceBiotech, στην ουσία πρόκειται για επέκταση της έγκρισης που είχε δώσει ο FDA στο διαγνωστικό τεστ της LabCorp στα μέσα του Μαρτίου. Ο φορέας επίσης υποστήριξε και την χρήση μαζικού τεστ, που επιτρέπει την από κοινού εξέταση και ανάλυση έως και πέντε δειγμάτων ταυτοχρόνως.
Ο FDA εξέδωσε την πρώτη του έκτακτη έγκριση για μαζικά τεστ στην Quest Diagnostics την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο προετοιμασίας της νέας, μακροχρόνιας φάσης ελέγχου της απόκρισης των Ηνωμένων Πολιτειών στην πανδημία. Μαζί, LabCorp και Quest συνιστούν πάνω από τις μισές διαγνωστικές υπηρεσίες της χώρας.
Πρόγραμμα για αύξηση του αριθμού των τεστ
Το αμερικανικό ΝΙΗ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό.
Προέκταση της καθιερωμένης διαδικασίας υποστήριξης της έρευνας αποτελεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) για την αύξηση της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα το ΝΙΗ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό (Rapid Acceleration of Diagnostics RADx), το οποίο οργανώθηκε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι Καθηγήτριες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Λιανίδου, Τμήμα Χημείας, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Τμήμα Βιολογίας και ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος.
Το πρόγραμμα RADx βασίστηκε σε χρηματοδότηση ύψους 1,5 δις δολαρίων και έχει ως κύριο στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης, αυξημένης παραγωγής και διάθεσης αξιόπιστων και ταχέων διαγνωστικών τεστ στις ΗΠΑ. Σκοπός είναι να δοθούν άμεσες λύσεις για μία ραγδαία αύξηση των διαθέσιμων τεστ μέχρι το φθινόπωρο του 2020, καθώς σχολεία και Πανεπιστήμια αξιολογούν την ασφάλεια της διεξαγωγής των μαθημάτων με φυσική παρουσία και καθώς ξεκινάει και η εποχική γρίπη.
Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.