Κάθε είδους καταστροφή που προκύπτει από ένα αιφνίδιο, ραγδαία εξελισσόμενο φυσικό γεγονός με μαζικές συνέπειες, εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο σε απώλειες ζωών και υλικές ζημιές, συνεχίζει να απειλεί την πληγείσα περιοχή σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή μετά την κακοκαιρία Daniel για τον κίνδυνο να προκύψει υγειονομική κρίση όπως συχνά έχει καταγραφεί σε ανάλογες περιπτώσεις του εξωτερικού.
Ηπατίτιδες, γαστρεντερίτιδες, λεπτοσπείρωση. Αλλά και νοσήματα που σχετίζονται με τον πληθυσμό των κουνουπιών σε μια περιοχή όπως είναι η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.
Σε περιπτώσεις πλημμυρών, η επαφή ή η κατανάλωση μολυσμένου νερού είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο τσουνάμι επιπτώσεων, αυτή την φορά με την μορφή λοιμωδών νοσημάτων που χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να παραλύσουν το τοπικό σύστημα υγείας λόγω της ταυτόχρονης νόσησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της περιοχής.
Ηπατίτιδα Α
Είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία.
Σε περιπτώσεις όπως οι πλημμύρες, συχνά το αποχετευτικό δίκτυο υπόκειται σε σοβαρές ζημιές που επιτρέπουν στα λύματα να βρεθούν στο περιβάλλον.
Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα ατόμου που ήδη νοσεί.
Αν και για την ηπατίτιδα Α υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, η προστασία του ξεκινά περίπου 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και δεν προλαβαίνει να αποτρέψει άμεσα ξεσπάσματα της νόσου σε περιπτώσεις όπως αυτή που έχει προκύψει στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Ανάλογα είναι τα χαρακτηριστικά και της ηπατίτιδας τύπου Ε, που μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία οξείας ιογενούς ηπατίτιδας σε πολλές ευρωπαικές χώρες.
Τροφιμογενείς λοιμώξεις
Προκύπτουν μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού, συνήθως εξαιτίας κάποιου βακτηρίου ή νοροιού.
Ανάλογα με το παθογόνο τα συμπτώματα του γαστρεντερολογικού μπορεί να ποικίλουν από διάρροιες, εμετούς, πόνους στην κοιλιά και πυρετό.
Ο κίνδυνος για περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία αφορά κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα πολύ μικρά παιδιά, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι έγκυες.
Λεπτοσπείρωση
Είναι μια ζωονόσος που εκδηλώνεται στον άνθρωπο ως μικροβιακή λοίμωξη. Η µετάδοση γίνεται μέσω επαφής με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου, ή λόγω μόλυνσης στο άμεσο περιβάλλον διαβίωσης.
Τα αρχικά συµπτώµατα της λεπτοσπείρωσης προσομοιάζουν αυτά της γρίπης, με πυρετό, ρίγη, μυικούς πόνους, πονοκέφαλο, κάποιες φορές και εμετό.
Στη βαριά μορφή της η λεπτοσπείρωση εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, ίκτερο, διάρροια, δερματικό εξάνθημα και ιδιαίτερα χαρακτηριστική ερυθρότητα των ματιών.
Κίνδυνοι και για τη ψυχική υγεία
Εκτός από τις άμεσες απειλές στην υγεία, οι πλημμυροπαθείς συχνά εμφανίζουν ψυχικής φύσεως προβλήματα καθώς η καταστροφή αποτυπώνεται τραυματικά μέσα τους.
Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες, ψύχωση και αϋπνία είναι μερικά από τα κοινά προβλήματα που εμφανίζονται μετά από μια φυσική καταστροφή με τέτοια χαρακτηριστικά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα θύματα των πλημμυρών διέτρεχαν 4 έως 8,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωπα με μακροχρόνια προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σύγκριση με άτομα που δεν αντιμετώπισαν καταστροφικές πλημμύρες.