«Η ανοσία στον πληθυσμό ίσως δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και ίσως δεν έχουν πετύχει τα επίπεδα εμβολιασμού που χρειάζονται στους ηλικιωμένους» προσπάθησε να δώσει μία εξήγηση ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στάθηκε και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ενώ πρόσθεσε ότι και το κινέζικο εμβόλιο φάνηκε να έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα έναντι στα νέα στελέχη.
«Αυτές είναι υπερβολικές σκηνές. Δείχνουν ότι συνολικά οι εμείς χώρες του δυτικού κόσμου το αντιμετώπισαμε πολύ πιο ισορροπημένα» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Αμφότεροι σημείωσαν ότι στην Κίνα επικρατεί αυτή τη στιγμή η Όμικρον και η υποπαραλλαγή της.
Δε θα πετύχει το lockdown στη Σαγκάη
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης ότι στην Κίνα έχουν πληθυσμό πάνω από 1 δις και αν αφήσουν ανεξέλεγκτη την πανδημία, ίσως να βουλιάξει το Σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν καθόλου εμπειρία αλλά υπογράμισε πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι να βρουν ένα δρόμο προς την κανονικότητα
Τέλος, εκτίμησε ότι στην Κίνα θα καταλάβουν κάποια στιγμή πώς ένα τέτοιο lockdown δεν πρόκειται να πετύχει: «Πίστευω ότι σε κάποια στιγμή θα δουν ότι αυτό που προσπαθούν να πετύχουν είναι μη εφικτό» είπε χαρακτηριστικά.
Σαγκάη: Γιατί ζει ένα από τα σκληρότερα lockdown στην ιστορία της πανδημίας