Στις αρχές του 2020, τα νέα ενός θανατηφόρου ιού προκάλεσε την αγορά χαρτιού τουαλέτας και προμηθειών καθαρισμού. Δύο χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού στον αέρα παρά στις επιφάνειες. Νέα έρευνα δείχνει ότι η βλέννα κάνει τους κορονοϊούς που κολλάνε σε επιφάνειες λιγότερο μεταδοτικούς.
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι κορονοϊοί μπορεί να μείνουν σε επιφάνειες για μέρες ή εβδομάδες αλλά η μεγαλύτερη μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων που κουβαλούν τον ιό στον αέρα.
Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η βλέννα μπορεί να σταματήσει την παρατεταμένη ιική έκθεση στις επιφάνειες. Πέρα από νερό, λιπίδια, DNA και άλλες πρωτεΐνες, η βλέννα έχει πρωτεΐνες που ονομάζονται βλεννίνες. Αυτές περιέχουν μόρια σακχάρου γνωστά ως γλυκάνες.
Οι γλυκάνες είναι σημαντικές διότι η πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 στοχεύει αυτά τα μόρια σακχάρου στο τέλος της επιφάνειας κυττάρου για να μολύνουν κύτταρα. Γι αυτό το λόγο, αν οι πρωτεΐνες ακίδες επικαλυφθούν με γλυκάνες στη βλέννα, ίσως δεν προσθεδούν στις πρωτεΐνες στις επιφάνειες του κυττάρου.
Τι έδειξε η μελέτη
Χρησιμοποιώντας μια εικονική εκδοχή ενός ανθρώπινου κορονοϊού που ονομάζεται OC43, η ομάδα έβαλε σταγονίδια του ιού σε ένα ρυθμιστικό διάλυμα ή μέσο ανάπτυξης με 0,1-0,5% βλεννίνες που βρίσκονται στη ρινική βλέννα και το σάλιο που βρίσκονται σε μια πλαστική επιφάνεια. Μέτρησαν το υπόλειμμα και την ικανότητά του να μολύνει κύτταρα.
Οι ιοί που καλύπτονταν από βλέννα ήταν δραματικά λιγότερο μολυσματικοί. Βρήκαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα όταν οι βλεννίνες προέρχονταν από επιφάνειες χάλυβα, γυαλιού και χειρουργικής μάσκας. Η ομάδα παρατήρησε ότι η μολυσματικότητα μπορεί να προήλθε από τη βλεννίνη που κινείται από την άκρη, δημιουργώντας ένα φαινόμενο δακτυλίου καφέ όταν τα σταγονίδια στέγνωσαν. Η κίνηση έφερε μαζί βλεννίνες και ιούς για να διευκολύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη για ανάγνωση στο ACS Central Science .