Η μελέτη που ανέλυσε τις μολύνσεις από κορονοϊό σε πάνω από 8.500 νοικοκυριά της Δανίας από τον Δεκέμβριο ως τον Γενάρη, διαπίστωσε ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 ήταν περίπου 33% πιο πιθανό να μολύνουν άλλους συγκριτικά με εκείνους που μολύνθηκαν από τη ΒΑ.1
Η μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους, διεξήχθη από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Statens Serum, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Στατιστικής της Δανίας.
Αν έχεις εκτεθεί στην ΒΑ.2 στο σπίτι σου, έχει 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθείς μέσα σε 7 μέρες. Αν αντιθέτως έχεις εκτεθεί στην ΒΑ.1, η πιθανότητα είναι 29%. Αυτό σημαίνει ότι η ΒΑ.2 είναι 33% πιο μολυσματική από τη ΒΑ.1
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η BA.2 ήταν σχετικά καλύτερη από τη BA.1 στη μόλυνση των εμβολιασμένων και των ατόμων με 3 δόσεις, υποδεικνύοντας μεγαλύτερες «ιδιότητες ανοσοδιαφυγής».
Ωστόσο, τα εμβόλια εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε η μελέτη, καθώς τόσο τα εμβολιασμένα άτομα με αναμνηστική δόση όσο και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν οποιαδήποτε υποπαραλλαγή, σε σύγκριση με εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν.
Ας σημειωθεί ότι προκαταρκτική ανάλυση από το SSI έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στον κίνδυνο νοσηλείας για τη BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1.
Παγκοσμίως, η αρχική παραλλαγή ΩΑ.1 συνιστά το 98% των κρουσμάτων της Όμικρον αλλά ο κοντινός της ξάδερφος, η ΒΑ.2, έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στη Δανία την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη.
ΠΗΓΗ: Reuters