Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιο ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 να αναπτύσσουν το σύνδρομο post COVID. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open παρέχει περισσότερες πληροφορίες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον παρακολούθησαν 177 άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά για έως εννέα μήνες - τη μεγαλύτερη παρακολούθηση μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, αυτή η ομάδα περιελάμβανε 150 εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν «ήπια» ασθένεια και δεν είχαν νοσηλευτεί. Διαπίστωσαν ότι το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν επίμονα συμπτώματα.
Τα συχνότερα συμπτώματα που δεν εξαφανίστηκαν μετά από 9 μήνες
Τα πιο συχνά ήταν η κόπωση και η απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης. Περισσότερο από το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με πριν αρρωστήσουν. Και 14 συμμετέχοντες (8%) - συμπεριλαμβανομένων 9 ατόμων που δεν είχαν νοσηλευτεί - ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα να εκτελέσουν τουλάχιστον μία συνήθη δραστηριότητα, όπως καθημερινές δουλειές.
Οι ερευνητές έγραψαν ότι με 57,8 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως, «ακόμη και μια μικρή συχνότητα μακροχρόνιας αστάθειας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία και την οικονομία». Υπάρχουν πλέον περισσότερες από 110 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συνέταξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins .
Μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Lancet, διαπίστωσε ότι από 1.733 ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν θεραπεία στην κινεζική πόλη Γουχάν, το 76% εξακολουθούσε να εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Αλλά αυτή η ομάδα αποτελούταν εξ ολοκλήρου από νοσοκομειακούς ασθενείς.
Πολύ περισσότερη έρευνα απαιτείται για την καλύτερη κατανόηση του post COVID συνδρόμου συμπεριλαμβανομένου του ποιος το αποκτάει και των βέλτιστων πρακτικών θεραπείας.