Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Physiology. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη συχνότητα των εγκεφαλικών που οδήγησαν σε νοσηλεία και θάνατο σε άτομα σε 4 διαφορετικά υψόμετρα στο Εκουαδόρ και συμπεριλαμβάνει δεδομένα των τελευταίων 17 ετών και περισσότερων από 10 χιλιάδων ασθενών που το υπέστησαν.
Το εγκεφαλικό είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Συνήθως συμβαίνει όταν μπλοκάρεται η κυκλοφορία του αίματος, όπως με μία θρόμβωσης αίματος, σε μία από τις αρτηρίες που παρέχει αίμα προς ή μέσα στον εγκέφαλο. Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ωστόσο, ένας παράγοντας που δεν έχει αναγνωριστεί αναφορικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι το υψόμετρο.
Το μεγαλύτερο υψόμετρο σημαίνει μικρότερη κυκλοφορία οξυγόνου. Επομένως, ο κόσμος που ζει σε τέτοιες περιοχές έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές πως το περιβάλλον επηρεάζει τις πιθανότητες κάποιου να υποστεί εγκεφαλικό.
Οι επιστήμονες στο Εκουαδόρ βρίσκονται στη μοναδική θέση να εξερευνήσουν το φαινόμενο, καθώς οι Άνδεις του Εκουαδόρ αναγκάζουν τον πληθυσμό να ζει σε πολύ διαφορετικά υψόμετρα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία νοσοκομείων στον Ισημερινό από το 2001 έως το 2017 και αξιολόγησαν τα επίπεδα νοσηλείας και θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα που ζουν σε τέσσερα διαφορετικά υψόμετρα: χαμηλό υψόμετρο (κάτω από 1.500 μέτρα), μέτριο υψόμετρο (1.500-2.500 μέτρα), μεγάλο υψόμετρο (2.500-3.500 μέτρα) και πολύ μεγάλο υψόμετρο (3.500-5.500 μέτρα).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε μεγαλύτερα υψόμετρα (άνω των 2.500 μέτρων) έτειναν να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεταγενέστερη ηλικία σε σύγκριση με εκείνους σε χαμηλότερα υψόμετρα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε υψηλότερα υψόμετρα ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν λόγω εγκεφαλικού. Ωστόσο, αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο μεταξύ 2.000 και 3.500 μέτρων και έπεσε λίγο πάνω από τα 3.500 μέτρα.
Γιατί το μεγαλύτερο υψόμετρο προστατεύει από το εγκεφαλικό
Μπορεί τα άτομα που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα να έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες χαμηλού οξυγόνου και να αναπτύξουν πιο εύκολα νέα αιμοφόρα αγγεία για να ξεπεράσουν τις βλάβες που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μπορεί επίσης να έχουν ένα πιο αναπτυγμένο αγγειακό δίκτυο στον εγκέφαλό τους που τους βοηθά να αξιοποιήσουν στο έπακρο το οξυγόνο που λαμβάνουν, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να τους προστατεύσει από τις χειρότερες επιπτώσεις του εγκεφαλικού. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των μηχανισμών πίσω από αυτό το φαινόμενο.