Η διστακτικότητα λήψης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο όρος αναφέρεται στην καθυστέρηση της αποδοχής ή στην άρνηση εμβολιασμού παρά τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών. Είναι ένας σοβαρός κίνδυνος τόσο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, όσο και την ευρύτερη κοινότητα. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε μία ανάσα από την πρώτη έγκριση εμβολίου κατά του κορονοϊού
Που οφείλεται η διστακτικότητα στα εμβόλια
Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων μπορεί να αρνηθεί ή να καθυστερήσει τη λήψη ενός εμβολίου COVID-19. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει πολύ στην παραπληροφόρηση κατά του εμβολιασμού τα τελευταία 20 χρόνια. Μία σχετική έρευνα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Brandeis, Steven Lloyd Wilson και τον διευθυντή του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, Charles Shey Wiysonge, δημοσιεύτηκε στο conversation.
Αξιολόγησε πρόσφατα την επίδραση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για την διστακτικότητα των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εντόπισε ότι στις χώρες όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται για την οργάνωση της δράσης εκτός σύνδεσης (offline), περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι ασφαλείς. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξένες εκστρατείες παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο συνδέονται τόσο με τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης με την πάροδο του χρόνου όσο και με την αύξηση της αρνητικής συζήτησης για τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αποτελέσματα
Διαπίστωσαν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την οργάνωση της δράσης εκτός σύνδεσης συνδέεται στενά με την αντίληψη ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι ασφαλείς. Αυτή η αντίληψη κλιμακώνεται καθώς εμφανίζεται περισσότερη οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο συνδέεται έντονα τόσο με την αύξηση της αρνητικής συζήτησης για τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης με την πάροδο του χρόνου.
Χρησιμοποίησαν μια κλίμακα πέντε σημείων για να μετρήσουν πόσο ξένες κυβερνήσεις διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σε μια χώρα. Κυμάνθηκε από "Ποτέ ή σχεδόν ποτέ" σε "Εξαιρετικά συχνά". Μια μετατόπιση ενός σημείου προς τα πάνω σε αυτή την κλίμακα συσχετίστηκε με μια αύξηση 15% στα αρνητικά tweets για τα εμβόλια και μια μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων στη μέση εμβολιαστική κάλυψη χρόνο με το χρόνο.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν την εύκολη μαζική δημόσια επικοινωνία. Αυτό καθιστά εύκολη την ευρεία ανταλλαγή περιθωριακών απόψεων και παραπληροφόρησης. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε γνώμη μπορεί να παρουσιαστεί ως γεγονός, είναι πιο δύσκολο για τα άτομα να ενημερώνονται για θέματα. Η αλήθεια χάνεται στο θόρυβο. Είναι δύσκολο να πεις αν κάτι είναι ένα πραγματικό γεγονός.
Η δημιουργία αμφιβολιών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής όσον αφορά τον εμβολιασμό, επειδή η αβεβαιότητα προκαλεί δισταγμό για το εμβόλιο. Η διστακτικότητα των εμβολίων έχει οδηγήσει σε πολλές από τις εστίες ιλαράς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική από το 2018 έως το 2020.
Το 2003, οι διαδεδομένες φήμες για τα εμβόλια πολιομυελίτιδας ενέτειναν την διστακτικότητα των εμβολίων στη Νιγηρία. Αυτό οδήγησε σε μποϊκοτάζ του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σε τμήματα της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στη χώρα μεταξύ 2003 και 2006. Το μποϊκοτάζ συνέβαλε επίσης στις επιδημίες πολιομυελίτιδας σε τρεις ηπείρους.
Το Facebook «μπλοκάρει» τα fake news για το εμβόλιο
ΠΗΓΗ: theconversation