Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι επιβαρυμένο. Στην Ελλάδα, ο 7ημερος κυλιόμενος μ.ο. κρουσμάτων φτάνει τα 2.250. Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε από το 4,5 της περασμένης εβδομάδας στο 6%.
Όσον αφορά τα ενεργά κρούσματα στην Επικράτεια, αυτά παραμένουν στα 20 χιλιάδες. Μία σχετική σταθεροποίηση στο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται στην Αττική, στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα την Ήπειρο και το Ιόνιο. Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κρήτη.
Όσον αφορά τον αριθμό των διενεργούντων τεστ υπήρξαν διακυμάνσεις λόγω της αργίας.
Οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID στην Αττική
«Τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ παρά την αύξηση των κλινών. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε καθημερινά κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην Επικράτεια φτάνουν τους 4.600 ασθενείς. Από αυτούς 2.500 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο «Αττικόν», μάλιστα, από την 1η Μαρτίου έχουν εισαχθεί 404 ασθενείς με COVID σε απλές κλίνες και 52 σε ΜΕΘ. Σήμερα νοσηλεύονται 222 ασθενείς σε κλινικές και 44 ασθενείς στις ΜΕΘ.
Εκτός από την Αττική, σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας, εντοπίζεται στην Αχαΐα ενώ αυξητική τάση έχουμε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Ο αντίκτυπος των εμβολιασμών έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του
Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι ήδη βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και στους νοσηλευόμενους στους άνω των 75.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ένα παράδειγμα από το «Αττικόν», όπου κανείς από αυτούς νοσηλεύονται στην εντατική θεραπεία σε αυτό δεν έχει εμβολιαστεί ενώ 8 υπερήλικες, οι οποίοι νόσησαν μέσα σε μία κλειστή δομή νοσηλεύτηκαν μεν αλλά με πολύ ήπια εικόνα.
Για ποιους λόγους παραμένει στο «κόκκινο» τόσο καιρό η Αττική
Η κ. Παπαευαγγέλου της στην εισαγωγική της τοποθέτηση στάθηκε μεταξύ άλλων στην Αττική, όπου το επιδημιολογικό φορτίου παραμένει υψηλό εδώ και τοσο καιρό.
«Σε πολλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές, όπως η Ρόδος ή η Φωκίδα βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν γρήγορα με το επιδημιολογικό φορτίο να μειώνεται μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Δεν πιστεύουμε ότι στην Αττική ο κόσμος τηρεί λιγότερο τα μέτρα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Αττική, όμως, είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. κατοίκους και μία πολύ μεγάλη διασπορά του ιού. Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όσο θα θέλαμε. Η μεγάλη διασπορά σε ένα περιβάλλον που έχουν κυριαρχήσει τα μεταλλαγμένη στελέχη εξηγεί γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία. Ασφαλώς, ούτε ο χειμώνας ούτε η κόπωση βοήθησαν» εξήγησε
Στη συνέχεια τόνισε ότι το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη.