Στο κόκκινο είναι αυτή τη στιγμή η ζήτηση του αντιιϊκού φαρμάκου Tamiflu σε φαρμακεία και νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. H κατακόρυφη αύξηση του Tamiflu έχει κάνει ήδη ράφια να αδειάσουν. Τι συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο και φτάσαμε ως εδώ;
O Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακοποιών Αττικής μίλησε στο Dikaiologitika News για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο νοσοκομεία και εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αθήνα μια και από την περασμένη Παρασκευή κι έπειτα προκλήθηκε μια «τρομαχτική», όπως τη χαρακτήρισε αύξηση στη ζήτηση του Tamiflu (σ.σ ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται «αναστολείς νευραμινιδάσης».
Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού της γρίπης στον οργανισμό και έτσι βοηθούν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη εμφάνισης των συμπτωμάτων από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης).
«Από την περασμένη Παρασκευή σημειώνονται ουρές στα Παίδων του λεκανοπεδίου με γονείς που ζητούν σε γιατρούς να κάνουν εσπευσμένα στα παιδιά τους το τεστ για την εποχική γρίπη ενώ αναφέρουν και συμπτώματα που σχετίζονται με την γρίπη.
Έτσι, τα εφημερεύοντα φαρμακεία άρχισαν να δέχονται τηλεφωνήματα από όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου για Tamiflu ενώ κι ο κόσμος σχημάτιζε ουρές στα φαρμακεία με μια συνταγή για Tamiflu στα χέρια.
Aυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι οριακή. Αν συνεχίσουμε έτσι, τις επόμενες ημέρες δεν θα έχουμε να δώσουμε Tamiflu. Το στοκ είναι «στο κόκκινο». Ήδη, πολλά φαρμακεία στο λεκανοπέδιο έχουν ξεμείνει. Πιο συγκεκριμένα έχουν εξαντληθεί τα Tamiflu των 30 και 40 mg. Να σημειώσω εδώ ότι αρκετοί άνθρωποι με συμπτώματα κρυολογήματος πιέζουν τους γιατρούς να τους χορηγήσουν το Tamiflu. Υπάρχει γενικευμένο κλίμα φόβου στο κοινό».
Στους λόγους της κατακόρυφης αύξησης ο κ. Λουράντος συγκαταλέγει ως βασικό ότι βρισκόμαστε εν μέσω έξαρσης της γρίπης κι αυτή τη φορά ο κόσμος έχει πραγματικά τρομοκρατηθεί κι ειδικά έπειτα από τις πληροφορίες για τους θανάτους συμπολιτών μας από την γρίπη όλη την περασμένη εβδομάδα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τον κ. Λουράντο δεν είναι η εταιρεία που φταίει αλλά ο ίδιος ….ο ιός αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάθε χρονιά με απόλυτη σαφήνεια πόσα tamiflu θα χρειαστούν στην πράξη και τι πρόσωπο θα εμφανίσει η εποχική γρίπη κάθε χρονιά. Καθώς τα tamiflu δεν μπορούν να χορηγηθούν χωρίς συνταγή γιατρού αυτή τη στιγμή όντως οι γιατροί τα συνταγογραφούν γιατί το κρίνουν αναγκαίο ή σωστό.
Τα συμπεράσματα, για τον κ. Λουράντο, για την συνολική φετινή πορεία της γρίπης και πόσα αντιιϊκά καταναλώσαμε και χρειαζόμαστε τελικά, πόσα εμβόλια κάναμε και τι έγινε με τους ασθενείς που νόσησαν είναι νούμερα πολύτιμα που θα μας οδηγήσουν σε ακόμα πιο πολύτιμα συμπεράσματα όταν κάνουμε την φετινή αποτίμηση.
Ως τότε, το πρόβλημα παραμένει και στη Θεσσαλονίκη. Για δύσκολη κατάσταση τις περασμένες δύο ημέρες έκανε λόγο κι ο πρόεδρος φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.
Σύμφωνα με την δική του εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μια ξαφνική κι απρόβλεπτη ζήτηση που έχει να κάνει με τον γενικευμένο φόβο του κοινού για την γρίπη ως τώρα αλλά και την γέννηση του νέου φονικού ιού, του κοροναϊού.
Όπως μας εξήγησε, το κοινό αυτή τη στιγμή πιέζει τους γιατρούς να τους συνταγογραφούν τo tamiflu ως μέθοδο πρόληψης. Την ίδια στιγμή, κι ακόμα κι αν το tamiflu δεν προφυλάσσει για το νέο, φονικό ιό σε καμία των περιπτώσεων, ο κόσμος θεωρεί λανθασμένα πως αν πάρει tamiflu ίσως έτσι θωρακιστεί καλύτερα. Ο κ. Ευγενίδης τόνισε πάντως πως η εταιρεία διάθεσης του tamiflu υποσχέθηκε στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ότι αύριο, το πολύ μεθαύριο, η εταιρεία θα ξαναδώσει άφθονα tamiflu στην αγορά της συμπρωτεύουσας.
Υπενθυμίζεται σε αυτό σημείο ότι μια πρακτική που έχει κατηγορηθεί για το φαινόμενο των ελλείψεων είναι και οι παράλληλες εξαγωγές. Όταν δηλαδή φάρμακα που εισάγονται στη χώρα επανεξάγονται προ άλλες κοινοτικές, κυρίως, αγορές. Αν και νόμιμη διαδικασία για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, συχνά γίνεται κατάχρηση με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις και να χρειάζεται να παρέμβει ο ΕΟΦ, απαγορεύοντας τες για τα σκευάσματα σε έλλειψη.
Τι απαντά η εταιρία - Πού οφείλεται η έλλειψη
«H Roche Hellas με αίσθημα ευθύνης προς τους ασθενείς διαβεβαιώνει ότι η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) διεξάγεται απρόσκοπτα και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.
Η Roche Hellas έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τα παραπάνω τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Οργανισμό. Δεδομένα κλινικών μελετών και καθημερινής κλινικής πρακτικής για την εποχική γρίπη και την πανδημική γρίπη, επιβεβαιώνουν ότι το Tamiflu είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα και διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης».
Πώς μπορεί πραγματικά να προφυλαχθούν οι πολίτες από την εποχική γρίπη
Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συνιστούν ως καλύτερη μέθοδος πρόληψης απέναντι στην εποχική γρίπη τον εμβολιασμό ακόμα κι όταν το κύμα της είναι εν πλήρη εξελίξει, όπως τώρα.
Όπως εξηγούσε μάλιστα στο Dikaiologitika News, όταν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από την γρίπη, ο Σταμάτης Βελακούλης, λοιμωξιολόγος και συνεργάτης στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, αυτά που πρέπει να κάνει το κοινό για να θωρακιστεί καλύτερα είναι τα εξής:
1. Εμβόλιο της γρίπης άμεσα σε όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ακόμα και τώρα αλλά και καθ' όλη την περίοδο εξέλιξης της γρίπης. Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο.
2. Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας από 6 μηνών και πάνω, δύνανται να εμβολιασθούν για να προφυλαχθούν από την εποχική γρίπη. Είναι κάτι που το συστήνουμε. Εκτός από εμάς το εμβόλιο προστατεύει έμμεσα και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και μπορεί να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου- μικρά παιδιά, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι.
3. Άνθρωποι με συμπτώματα όπως: πυρετός, φτέρνισμα, βήχας, κακουχία, μυικοί πόνοι, πόνοι στα κόκκαλα, ρινική συμφόρηση και πονόλαιμος , πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον δύο 24ώρα και υπό την προϋπόθεση ότι η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Μετά το δεύτερο 24ωρο κι αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να δουν άμεσα γιατρό.
4. Άνθρωποι με τα παραπάνω συμπτώματα, άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και πολύ μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν κλειστούς χώρους μαζικής συγκέντρωσης όπως θέατρα, σινεμά, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Επίσης συστήνονται: συχνό κι επιμελές πλύσιμο χεριών και μάσκα στο πρόσωπο (όταν ο ασθενής κυκλοφορεί έξω) για όσο διάστημα υπάρχουν τα συμπτώματα.
5. Επί υποψίας γρίπης δεν παίρνουμε μόνοι μας αγωγή από το φαρμακείο αλλά πάντα μετά από οδηγίες του γιατρού. Δυστυχώς, τα ειδικά φάρμακα όπως το κάποιες φορές οι φαρμακοποιοί τα δίνουν μόνοι τους, χωρίς γνωμάτευση γιατρού