Η επώαση της μούχλας σε εσωτερικούς χώρους αποτελεί πολύ συχνότερο φαινόμενο από όσο νομίζουμε, αφού μπορεί να κρύβεται αθέατη πίσω από γυψοσανίδες, σωληνώσεις, ακόμα και στα βιβλία που έχουμε στο πατάρι ή στο πίσω ράφι της βιβλιοθήκης μας.
Η υγρασία και η έλλειψη εξαερισμού είναι δυο από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της με τα πιο συχνά είδη που συναντώνται σε οικιακό περιβάλλον να είναι τα εξής:
- Alternaria: Εντοπίζεται κυρίως σε υγρούς και κλειστούς χώρους, όπως το μπάνιο.
- Aspergillus: Προτιμά τους χώρους με σκόνη
- Cladosporium: Εντοπίζεται συχνά σε ξύλινες επιφάνειες αλλά και υφάσματα.
- Penicillium: Έχει χαρακτηριστικό μπλε ή πράσινο χρώμα.
Γιατί κινδυνεύουμε από την μούχλα στο σπίτι μας
Καθώς ο μύκητας της μούχλας αναπτύσσεται, απελευθερώνει σπόρια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αν εισπνευσθούν κυρίως από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργίες, είναι σε ανοσοκαταστολή ή αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πνευμονολογικό νόσημα.
Πολύ συχνά η έκθεση στον μύκητα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα όπως κρίσεις άσθματος, κυρίως σε εκείνους που πάσχουν ήδη από τη νόσο. Επίσης επιδεινώνει προϋπάρχουσες πνευμονολογικές νόσους καθώς επιβαρύνεται η λειτουργία των πνευμόνων. Σε περιβάλλον με μούχλα αρκετοί αντιδρούν με την εμφάνιση συριγμού στην αναπνοή ή με επίμονο βήχα που δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια.
Η μούχλα στο σπίτι είναι υπεύθυνη και για την εμφάνιση μιας σειράς αλλεργικών αντιδράσεων, με συμπτώματα κοινά με τις συνηθισμένες αλλεργίες.
Έτσι, συχνά παρουσιάζεται:
-
Βουλωμένη μύτη ή/και καταρροή
-
Φαγούρα στην μύτη και το εσωτερικό του λαιμού
-
Φτέρνισμα
- Δακρύρροια
Ασπεργίλλωση
Υπάρχουν ωστόσο και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο μύκητας της μούχλας.
Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή εκείνοι που αντιμετωπίζουν ήδη κάποια άλλη πνευμονοπάθεια, μπορεί να νοσήσουν από ασπεργίλλωση, ένα είδος λοίμωξης που προκαλείται από συγκεκριμένο είδος μύκητα της μούχλας.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασπεργίλλωσης:
- Αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση: Επηρεάζει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
- Αλλεργική ιγμορίτιδα ασπεργίλλου: Επηρεάζει τη μύτη και μπορεί να περιλαμβάνει και πονοκέφαλο ανάμεσα στα συμπτώματα.
- Ασπέργιλλωμα: Προκαλεί βήχα, σε κάποιες περιπτώσεις με αιμόπτυση, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.
- Χρόνια πνευμονική ασπεργίλλωση: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και απώλεια βάρους.
Μικρόβια και βακτήρια
Η μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων στον χώρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έκθεση σε αυτά τα βακτήρια συχνά οδηγεί σε φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού ενώ τα μικρόβια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο βρογχικών και μυκητιασικών λοιμώξεων.
Από την βιβλιογραφία, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μούχλα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:
-
πνευμονίτιδα
-
βρογχίτιδα
-
αλλεργική κυψελίτιδα
-
χρόνια ρινοκολπίτιδα
-
αλλεργική μυκητιασική ιγμορίτιδα
- προβλήματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού σε παιδιά που δεν αντιμετώπιζαν ιατρικά προβλήματα
Οι ειδικοί προσθέτουν ότι ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας λόγω μούχλας περιλαμβάνονται η ανοσολογική και αναπνευστική κατάσταση του ανθρώπου που εκτίθεται αλλά και ο πληθυσμός της αποικίας του μύκητα μέσα στον χώρο.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Ο έλεγχος των επιπέδων υγρασίας στον χώρο είναι το “κλειδί” για την αντιμετώπιση της μούχλας σε εσωτερικούς χώρους.
Οι ειδικοί μεταξύ άλλων συστήνουν να μην υποτιμάται οποιαδήποτε διαρροή νερού εντός εσωτερικού χώρου και μετά την αντιμετώπιση της να χρησιμοποιείται αν είναι εφικτό και αφυγραντήρας για τη άμεση μείωση της υγρασίας.
Στην κουζίνα, αν δεν υπάρχει σύστημα εξαγωγής αέρα, παράθυρα ή πόρτες πρέπει να μένουν ανοιχτά για να απομακρύνεται η υγρασία που παράγεται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Επίσης δραστηριότητες που παράγουν υγρασία όπως το στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού, πρέπει να αποφεύγονται. Όλα τα υφάσματα θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά πριν βρουν την θέση τους στην ντουλάπα.
Συρτάρια και ντουλάπια που χρησιμοποιούνται σπάνια, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και να αερίζονται.
Τακτικός καθαρισμός συστήνεται και στις υπόλοιπες επιφάνειες του σπιτιού ενώ στον χώρο του λουτρού βοηθά η χρήση καθαριστικών προϊόντων που καταστρέφουν τους μύκητες της μούχλας.
Αποφύγετε την τοποθέτηση χαλιών σε μπάνια και υπόγεια και κρατήστε καλά συντηρημένα υδρορροές και αποχετεύσεις για τη μειώσετε τον κίνδυνο διαρροών.
Η ανάπτυξη της μούχλας δεν είναι δυνατό να αποτραπεί σε κάθε σημείο αλλά ο τακτικός καθαρισμός και το σκούπισμα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης του προβλήματος.
Πηγές: www.medicalnewstoday.com και www.cdc.gov