Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη καταλήξει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να συμβάλλει σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τώρα μια νέα έρευνα έδειξε συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, δηλαδή ενός είδους ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, και της κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά ή ζάχαρη. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.
Τι έδειξε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το 2006 έως το 2010, τα οποία περιελάμβαναν διατροφικά ερωτηματολόγια και γενετικές πληροφορίες για περισσότερους από 200.000 ενήλικες που δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή. Μετά από δεκαετή παρακολούθηση ωστόσο, 9.362 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει τη νόσο.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ανεξαρτήτως των υπόλοιπων παραγόντων κινδύνου, η κατανάλωση περισσότερων από 2 λίτρων/εβδομάδα αναψυκτικών με ζάχαρη σχετίζεται με 10% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με τα αποτελέσματα σε εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά τέτοιου τύπου σε αυτές τις ποσότητες.
Οι ειδικοί, εξηγούν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αύξηση βάρους ή παχυσαρκία, ανάπτυξη λίπους στο συκώτι και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Ο κίνδυνος όμως αφορά και αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, φτάνοντας μάλιστα στο 20% αποδεικνύοντας ότι παρά την διαφήμιση ορισμένων τέτοιων αναψυκτικών ως κατάλληλων για δίαιτα, για την ακρίβεια η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα υγείας ακόμα και από αυτά που προκαλούν τα ροφήματα με ζάχαρη.
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν επίσης ότι η κατανάλωση τουλάχιστον ενός λίτρου φυσικού χυμού την εβδομάδα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή λαχανικών, συνδέεται με 8% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.
«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώσουν τα ζαχαρούχα ποτά και την κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών σε λιγότερο από 2 λίτρα την εβδομάδα ή ακόμη και να τα αποφεύγουν εντελώς», επισημαίνει ο Dr. Ningjian Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ninth People's Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη και προσθέτει: «Η μετάβαση σε πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως το νερό ή ο χυμός φρούτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και να συμβάλει στη συνολική καλύτερη υγεία. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην θεωρείται αυτονόητα υγιεινό οποιοδήποτε ρόφημα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες καθώς μπορεί επίσης να κρύβει κινδύνους για την υγεία».
Τα αναψυκτικά διαίτης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπεύθυνες για την αύξηση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής λόγω κατανάλωσης αυτών των ροφημάτων, είναι κάποιες χημικές ουσίες που εμπεριέχουν.
«Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και η ασπαρτάμη – τα οποία βρίσκουμε συχνά σε ποτά διαίτης – είναι διεγερτικές ουσίες για τον καρδιακό ιστό και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζουμε «σιωπηλή» κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή εμφάνιση της πάθησης χωρίς να συνυπάρχουν άλλοι λόγοι όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και βλάβες στην στεφανιαία αρτηρία», εξηγεί ο Δρ John P. Higgins, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Χιούστον.
Οι χυμοί χωρίς ζάχαρη
Με δεδομένο ότι έχει αποδειχθεί πως τα ροφήματα με ζάχαρη έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οι ερευνητές θεώρησαν ότι οι χυμοί χωρίς ζάχαρη ίσως θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Στη μελέτη πράγματι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου ενός λίτρου την εβδομάδα αγνών, χωρίς ζάχαρη χυμών όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή λαχανικών, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.
«Ο φυσικός χυμός έχει πολλή βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά – αυτά σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο οξειδωτικό στρες και μειωμένη φλεγμονή – και ακολούθως με χαμηλότερα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής. Μάλιστα η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει ακόμα και την εμφάνιση μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής», δήλωσε ο Δρ Higgins.
Ωστόσο, ακόμη και οι φυσικοί χυμοί φρούτων μπορεί να είναι πλούσιοι σε φυσικά σάκχαρα και για αυτό πολλοί επιστήμονες διατροφής συνιστούν την κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων αφού έτσι παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.
Υγιεινές εναλλακτικές
Τι συστήνουν τελικά οι ειδικοί ως μια εναλλακτική επιλογή των αναψυκτικών;
- Νερό ή ένας φρεσκοστυμένος χυμός, ακόμα και κάποιο ρόφημα με ηλεκτρολύτες για εκείνους που αθλούνται εντατικά, είναι όπως σημειώνουν αξιόλογες εναλλακτικές. Επίσης, ο καφές ή το τσάι νωρίς το πρωί αποτελούν επίσης μια καλή λύση.
- Αντί για το αγαπημένο σας αναψυκτικό, σκεφτείτε ένα τσάι χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και ανθρακούχο νερό που μπορείτε να ενισχύσετε γευστικά με λεμόνι ή μέντα ακόμα και φέτες αγγουριού, προτείνουν οι διατροφολόγοι.
Πηγή: Healthline.com